Війна в Україні. День 35. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Середа, 30 березня 2022, 05:00

"Українська правда" прицільно стежить за боями, гуманітарною ситуацією в українських містах та заявами світових лідерів. Розповідаємо про війну в Україні в режимі реального часу.

20:34

⚡ США нададуть Україні $500 млн прямої бюджетної допомоги 

19:49

Зведення від Генштабу:

  • Росія частково відводить окремі підрозділи з території Київської та Чернігівської областей.
  • Ворог має суттєві труднощі з введенням до бойового складу техніки, що знімається з довгострокового зберігання. У 163-у танковому полку зі складу 150-ї мотострілецької дивізії виявлено значну кількість непрацездатної техніки.
    Противник розглядає можливість транспортувати несправну техніку для її відновлення на тимчасово окуповані території Донецької області за допомогою тягачів.
  • Окупанти продовжують зазнавати значних втрат. 28 березня, в пункті постійної дислокації 83-ї окремої десантно-штурмової бригади пройшла церемонія прощання з загиблими військовослужбовцями. Це орієнтовно 200 осіб.
  • Самопроголошене керівництво Білорусі продовжує заперечувати участь у війні проти України, безперешкодно надаючи території для розміщення підрозділів Росії, аеродромну та транспортну мережі, а також місця для розташування пускових установок крилатих та балістичних ракет.
    У відповідності до міжнародних правових актів, як агресор може розглядатися "країна, яка надає свій повітряний простір, свою територію для завдавання ударів по третій країні".
    Також Білорусь надає російським окупантам можливість користуватися мережею лікувальних закладів на своїй території. Протягом останньої доби до населеного пункту Наровля Гомельської області прибули з території України велика кількість російських військовослужбовців з різного ступеня важкості пораненнями.
19:28

07:38

Кремлівські ЗМІ повідомляють про часткове руйнування будинку в Донецьку внаслідок потрапляння снаряду.

07:22

Парламент Канади підтримав запровадження безвізу з Україною і закликав до цього уряд 🇨🇦

07:11

Ось як зараз виглядає спалений росіянами і постійно задимлений Маріуполь⬇

На першому фото славнозвісний розбомблений Драматичний театр з написом "Дети".

Фото: компанії з космічних технологій Maxar Technologies, оприлюднені CNN.

 

 

06:47

Ранкове зведення від Генштабу ЗСУ:

на територію України перекинуто підрозділи бойовиків з тимчасово окупованих територій Грузії – Південної Осетії та Абхазії. Усього біля двох тисяч людей

– на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей окупанти продовжують вчиняти протиправні дії стосовно місцевого населення:

  • у Великій Білозірці (Запоріжжя) окупанти розташували свою техніку між житлових будинків
  • у Мелітополі (Запоріжжя) загарбники поставили на підступах до міста свій блок-пост і посилили перепускний режим
  • росіяни продовжують грабувати домівки та квартири місцевих жителів, затримувати проукраїнських активістів та працівників дерорганів України.

– з 1 квітня в тимчасово окупованих районах Луганщини окупанти запустять нову хвилю мобілізації. Не виключено, що такі спроби будуть і в нещодавно захоплених населених пунктах

– росіяни і надалі мають проблеми з комплектуванням особовим складом

 – на Донецькому та Луганському напрямках Об'єднані сили України 29 березня відбили 4 атаки окупантів. Знищили 7 танків, 7 одиниць броньованої техніки, 2 автомобілі та протитанкову гармату.  

06:25

⛪ Верховній Раді пропонують заборонити діяльність УПЦ МП на території України.

Архітектурні пам'ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні церкви, зокрема Києво-Печерську Лавру, Почаївську лавру, законопроектом пропонується передати у власність держави.

Усе майно – націоналізувати.

Упродовж 14 днів після набрання чинності документу релігійні громади та монастирі зможуть змінити своє підпорядкування. Тобто перейти в ПЦУ.

Авторка законопроекту – депутатка з Івано-Франківщини, членкиня партії "Свобода" Оксана Савчук.

06:19

У Києві з самого ранку чути гучні вибухи.

05:33

🇺🇦🤝 У Миколаєві з'явиться Маріупольська вулиця замість Московської 

А у міській раді Маріуполя переконані, що дуже скоро у вільному Маріуполі з’явиться вулиця на честь міста-героя Миколаїв.

05:00

Доброго ранку😎

  • Росавіація переходить на папір після потужної кібератаки Anonymous. Знищено приблизно 65 Тб даних: стерто весь документообіг, файли на серверах, видалено систему "Держпослуги" та втрачено всі вхідні та вихідні листи за півтора роки. Резервних копій у Росавіації немає, "оскільки гроші на це Мінфіном РФ не виділялися".
  • Торгові мережі в Росії зіткнулися з нестачею овочів та різким зростанням цін на них. З початку березня ціни на капусту у постачальників зросли на 56%, на моркву – на 47%, на буряк – на 62%.
  • Американський виробник алюмінієвих банок Ball Corporation йде з Росії.
  • Мережа спортивних товарів Decathlon призупиняє діяльність своїх магазинів в РФ.
  • Міжнародний союз біатлоністів призупинив діяльність федерацій РФ і Білорусі.
  • У Люксембурзі заморозили активи РФ на 2,5 мільярда євро.
  • Польща забороняє імпорт вугілля з Росії.
  • Британія заарештувала першу елітну яхту, яка може належати одному з підсанкційних російських олігархів.
  • Нідерланди, Бельгія, Чехія та Ірландія висилають російських дипломатів.

Читайте більше: Крадені літаки на мільярди доларів та арештовані активи: підсумки на економічному фронті 29 березня

04:30

❗Евакуаційні потяги 30 березня відправлятимуться з Краматорська, Новозолотарівки, Покровська та Чопа. Також призначені й міжнародні евакуаційні рейси – до Польщі, Словаччини, Чехії, Румунії, Австрії. Ознайомитись з розкладом можна тут. 

Теми: війна
Матеріали за темою