Росія наступає на Сєвєродонецьк, Україна чекає на важку зброю. 91 день великої війни

"Українська правда" — Середа, 25 травня 2022, 05:30

91 день Україна захищається від російського вторгнення.

Окупанти активно наступають на сході – намагаються штурмувати Сєвєродонецьк на Луганщині та населені пункти на Бахмутському напрямку на Донеччині.

На Харківському напрямку, після кількох тижнів загострення навколо Ізюму, відносне затишшя.

Значна частина півдня та сходу України перебуває в окупації – ситуація з продуктами та ліками стає дедалі критичнішою. Ставленик окупантів у Бердянську Запорізької області заявив про частковий перехід міста на рубльову зону з 25 травня.

Для контрнаступу й загалом паритетної відповіді окупантам Україна негайно потребує важкого озброєння від країн-партнерів.

17:12

Губернатор Бєлґородської області Вячеслав Гладков твердить, що Україна буцімто вкотре обстріляла прикордонні населені пункти в Росії.

16:48

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: окупанти повідомили місцевим жителям Маріуполя про те, що вони можуть отримати громадянство Росії без проміжного громадянства так званої ДНР.

16:22

93 бригада показала, як спалює російські танки 🔥

16:01

Сєвєродонецьк на Луганщині – одна з найгарячіших точок фронту.

З початку травня росіяни активно атакують місто ракетами та артилерією, нині – вже намагаються прорватися піхотою. Українська армія продовжує тримати оборону та відбивати наступ. 

Паралельно зі спробами штурмувати місто окупанти намагаються перекрити дорогу "Бахмут-Лисичанськ", що веде до самого Сєвєродонецька. Якщо їм це вдасться, українські військові у районі Сєвєродонецька та Лисичанська можуть опинитися в оточенні.

"Українська правда" поговорила з комбатом добровольчого батальйону "Свобода" Петром Кузиком, який нині боронить Сєвєродонецьк.

08:26

Ще одна ракетна атака цього ранку. Росіяни запустили 3 ракети по Кривому Рогу.

Поцілили у промислове підприємство. Є серйозні руйнування

07:36

Розповідь священника з Богданівки на Київщині про те, як росіяни вчиняли терор у селі і катували його самого.

"Я не бачив такого, як вони з мене знущались. Зняв шкарпетки, зняв труси... Поводили по селі, сказали: якщо ти людини не впізнають, хто ти такий тут... Вони не вірили, що я настоятель храма, вони думали, що я якийсь розвідчик."

07:10

Зведення Генштабу:

  • На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів Збройних Сил Білорусі продовжують виконувати завдання з посилення охорони білоруско-українського кордону. Не минула загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує посилювати прикриття ділянки українсько-російського кордону, обладнує опорні пункти в прикордонних районах на території Брянської області. Окупанти продовжували артилерійські та мінометні обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури у Сумській області з території РФ.
  • На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру в районі населеного пункту Рубіжне. Крім того, Росія здійснила чергову спробу ведення наступальних дій у напрямку Тернової, успіху не мала.
  • На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи активних дій не проводили, зосередили основні зусилля на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії, мінометів і танків в районі населених пунктів Святогірськ та Довгеньке. Також загарбники завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Байрак.
    За підтримки артилерії та армійської авіації ворог безуспішно спробував взяти під контроль населений пункт Пасіка.
  • На Лиманському напрямку загарбники активізували бойові дії. За артилерійської та авіаційної підтримки ведуть бойові дії в районі населеного пункту Лиман.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, російські окупанти ведуть наступ у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районі Комишувахи, Яковлівки і Троїцького, успіху не мав, зазнав втрат.
  • На Авдіївському напрямку ворог не припиняє мінометні та артилерійські обстріли позицій Сил оборони і цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски, Мар’їнка, Оріхів та Новосілка. Застосував штурмову та армійську авіацію в районах Кам’янки, Авдіївки і Новомихайлівки.
  • На Південнобузькому напрямку росіяни активних бойових дій не проводили. Здійснювали обстріли підрозділів наших військ та вели контрбатарейну боротьбу. Проводили заходи інженерного забезпечення основних шляхів сполучення та мостів.
06:30

Рано вранці Росія запустила 4 ракети по Запоріжжю. Одну з них збило ППО.

06:07

😡 Близько 90% аптек на тимчасово окупованій Херсонщині не працюють, а ціни виросли в 3-5 разів на більшість препаратів.

05:30

Почнімо день з економічних новин, які ви могли пропустити 24 травня 🙌

  • Україна отримала від Нідерландів кредитний транш на 80 мільйонів євро на економічне відновлення 
  • окупанти намагатимуться вивезли з маріупольського окупованого порту український метал на зерно
  • з російського ринку вирішив піти швейцарський концерн Sulzer, який, зокрема, спеціалізується на виробництві та сервісному обслуговуванні промислових машин та обладнання 
  • Міністерство фінансів 24 травня розмістило військові облігації на суму понад 12,6 млрд грн – це майже удвічі більше, ніж минулого тижня.
  • Рада ЄС ухвалила рішення, яке дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів.

Теми: війна
Матеріали за темою