На Луганщині стає важче, під Ізюмом загинув активіст Роман Ратушний. 112 день війни

Середа, 15 червня 2022, 09:00

112-й день Україна тримає лінію фронту, що тягнеться від Харківщини до Херсонщини. У цих двох "кутових" областях українська армія успішно йде в контрнаступ.

Найпекельніша ситуація нині на Донеччині та Луганщині, важкі бої з кінця травня йдуть за колись 100-тисячний Сєвєродонецьк. 

Міноборони вкотре наголошує, що українським захисникам бракує важкої зброї – країна отримала лише 10% від необхідного. Росія не шкодує ракет, снарядів і бомб.

14 червня стало відомо, що під Ізюмом загинув київський активіст Роман Ратушний, який з першого дня війни пішов на фронт. Був розвідником у легендарній 93 бригаді "Холодний Яр". Одна з його найвідоміших цитат: "Чим більше росіян ми вб'ємо зараз, тим менше доведеться вбивати нашим дітям".

УП стежить за всіма важливими подіями та заявами в цьому онлайні.

12:17

Росіяни намагаються штурмувати Сєвєродонецьк з кількох напрямків, через підірвані мости логістика з містом ускладнилась, але шляхи сполучення досі є.

11:48

💩 Дмітрій Медведєв поставив під сумнів існування у майбутньому України, проти якої Росія веде війну

"Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримати від своїх заокеанських господарів СПГ (скраплений природний газ) з оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими просто замерзне.

Тільки питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на мапі світу?", – написав він.

Таким чином Медведєв визнав, що метою Росії є знищення України, що причина війни — не в жителях Донбасу, не в загрозі від НАТО і тим більше не в уявних "біолабораторіях" та "ядерних розробках"

 
11:23

Маріуполь чинить опір: спалили два тягача та три причепа росіян, вбито МНСника

11:03

Міністерство цифрової трансформації та Укрпошта оголосили результати голосування за ескіз до марки "Доброго вечора, ми з України!" - ескізом до марки стане трактор, що тягне танк.

 
10:51

🚀 США планують передавати Україні розвідувальну інформацію для завдання ударів за допомогою реактивних систем залпового вогню.

За даними Пентагону, зараз українські військові закінчують навчання з використання систем HIMARS та MLRS

 
10:36

Станом на ранок більше ніж 892 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії РФ.

За офіційними даними
💔 загинуло 313 дітей,
❤️‍🩹 поранено - понад 579.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 25 дітей віком від 4 до 17 років у Донецькій області внаслідок обстрілів та бомбардувань регіону з березня по травень. При цьому 21 з них у м. Маріуполь.

Крім того, внаслідок обстрілів військовими РФ м. Маріуполь отримали поранення 48 дітей віком від 4 місяців до 17 років.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

 
10:27

‼️Злочини, вчинені в період повномасштабного вторгнення РФ станом на 15.06.2022 за даними Офісу Генерального прокурора

 
10:10

Зведення від Генштабу:

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил Республіки Білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сопич, Баранівка, Уланове та Бачівськ Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Серединої Буди на Сумщині.

На Харківському напрямку підрозділи противника за підтримки вертольотів армійської авіації намагалися не допустити подальшого просування українських військ до державного кордону. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка. Завдав авіаудару неподалік Мосьпанового. Тривають бої в районі населеного пункту Рубіжне.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. Здійснював артилерійські обстріли районів населених пунктів Шевелівка,  Вірнопілля, Грушуваха, Нова Павлівка. Завдав авіаудару поблизу Гусарівки. Штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина наші воїни успішно відбили. Ворог веде наступ у напрямку Краснопілля, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог обстріляв з артилерії населені пункти Устинівка, Тошківка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Антонівка та Кам’янські Дачі.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не вели. Здійснли артилерійські обстріли цивільної інфраструктури неподалік Сидорового, Маяків та Закітного.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював вогневий вплив по позиціях ЗСУ з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське,  Метьолкіно. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару поблизу Білої Гори.

Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій противника у Сєверодонецьку та Тошківці, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів артобстріли українських позицій в районах Спірного, Яковлівки, Покровського, Клинового та Новолуганська. Авіаудар армійської авіації зафіксовано поблизу Устинівки. Наступ противника, завдяки діям ЗСУ у районі Миколіївки захлинувся. Ворог зазнав втрат та відійшов. Перегруповується для поновлення наступу. Використовуючи результати вогневого ураження, противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Веде штурмові дії в районі Врубівки, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку захисники України відбили  наступ у районі населеного пункту Шевченко. Ворог відійшов.

На АвдіївськомуКурахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Іль’їнка, Мар’їнка, Антонівка, Червоне та Новосілка. Завдав авіаударц неподалік Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв населені пункти Тополине, Лепетиха, Березнегувате, Кобзарці, Шевченкове, Посад-Покровське та Лупареве. Завдав авіаудару поблизу Князівки.

09:52

Посадовці та аналітики у країнах Заходу розглядають три основні сценарії, як далі може розвиватися війна Росії проти України

1️⃣ Росія зможе поступово захоплювати нові і нові території у Луганській і Донецькій областях

2️⃣ Якщо жодна зі сторін не матиме змоги просуватися і війна тягнутиметься у позиційній фазі місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін та наслідками для світової економіки

3️⃣ Третій сценарій, який вважають найменш ймовірним — Росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла того, чого збиралася, і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій

 
09:37

За перші 100 днів загарбницької війни в Україні Росія витратила більшу частину свого військового потенціалу, тому через кілька місяців їй доведеться уповільнювати наступ, крім того, в країні-агресорі можлива загальна мобілізація. - Bloomberg

 
09:25

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 15 червня орієнтовно склали:

 
09:15

Ситуація в регіонах станом на 8:00

На Дніпропетровщині ворог обстріляв з "Ураганів" Апостолівську громаду. Житлові квартали. Попередньо, четверо людей загинуло, одну людину поранено. У Новомосковському районі – два ракетні удари, без постраждалих.

Харків: ніч із тривогами та поодинокими обстрілами, постраждалих немає. Загалом за добу по області 6 поранених через обстріли. 

Луганщина: штурмові дії у Сєвєродонецьку. У Лисичанську окупанти обстріляли споруди поблизу колишньої заводу "Донсода" і декілька будинків поблизу. Аналогічна ситуація і в районі Склозаводу. 

У Сєвєродонецьку ворог вкотре поцілив по "Азоту". Зокрема, пошкоджено прохідну підприємства. Знищуються багатоповерхівки, розташовані поблизу. За добу – 8 поранених серед цивільних.

Донеччина: бойові дії та обстріли населених пунктів російськими окупаційними військами не припиняються. Застосовується стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, РСЗВ "Град", РСЗВ "Смерч". 

Область залишається без газу і частково – без води й електрики. Загинуло двоє, поранено троє цивільних.

Миколаївщина: російські війська обстрілювали населені пункти Лепетиха та Березнегувате Березнегуватської громади, Шевченкове Шевченківської громади та  Лупареве Галицинівської громади. Також обстрілів зазнала Прибужанівська громада Вознесенського району. 

Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Херсонщина: весь день жителі області повідомляли про численні вибухи та обстріли, зокрема, критична ситуація на всій території Бериславського та деяких населених пунктах Каховського районів. 

Відносно спокійно ніч минула на Сумщині, Чернігівщині та в інших регіонах України.

09:00

Доброго ранку!

Головні новини ночі, які ви могли пропустити:

  • британська розвідка заявляє, що російські сили за місяць важких боїв за Сєвєродонецьк взяли під контроль більшу частину міста, натомість українські захисники утримують промзону
  • українська армія відбила наступ росіян на Новопавлівському і Бахмутському напрямках й змусила їх відступити на раніше зайняті позиції
  • росіяни вдарили "Ураганами" по місті Апостолове Дніпропетровської області – черверо людей загинули  
  • посадовці та аналітики у країнах Заходу розглядають три основні сценарії, як далі може розвиватися війна Росії проти України: 1) Росія зможе поступово захоплювати нові і нові території у Луганській і Донецькій областях; 2) війна тягнутиметься у позиційній фазі місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін; 3) Росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла того, чого збиралася, і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій.
Теми: війна
Матеріали за темою