Хроніка подій 144-го дня великої війни. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Неділя, 17 липня 2022, 09:00

144 день українська армія тримає широкий фронт, що тягнеться від Харківщини до Херсонщини.

Росіяни досі не можуть захопити Луганщину повністю, у двох населених пунктах, Білогорівці та Верхньокам‘янці, тривають запеклі бої.

На Словʼянському та Бахмутському напрямках росіяни намагалися покращити тактичне положення і встановити контроль над Вуглегірською ТЕС, однак українські військові змусили противника відійти.

Російські спецслужби активізували діяльність в країнах східної Європи і намагаються виявляти та відстежувати маршрути, якими йде постачання зброї до України.

У цьому тексті ми повідомляємо про ситуацію на фронті та інші важливі події цієї війни.

17:34

Приморський райсуд Одеси засудив чоловіка до 4 років за антидержавні дописи в соцмережі "Одноклассники" та зобов'язав його прочитати 10-томну монографію Михайла Грушевського "Історія України-Руси" 😌

Упродовж березня-травня 2022 року чоловік писав, що "Харків, Маріуполь, Суми, Дніпропетровськ та інші міста збудовані російськими царями та князями", що весь південь і схід України – це вигадана "Новоросія, де живуть руські люди", тож їм треба брати зброю до рук і боротися за свою "свободу" від київської влади і приєднання до Росії. 

Допис супроводжувався зображенням карти України, на якій Одеська, Миколаївська, Херсонська, Донецька, Луганська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області та Крим візуально зараховані до складу Росії.

 

17:06

Пропагандисти показали, як окупанти знущаються над українськими військовими в полоні – зокрема їх змушують перефарбовувати мости в колір російського прапора 😓

 
16:42

Працює артилерія 59 окремої мотопіхотної бригади 💪

15:55

У Запорізькій ОВА повідомили, що серія вибухів у Запоріжжі близько 14-15 години – це удари росіян з реактивних систем по деяких населених пунтках на лінії зіткнення.

Постраждалих, попередньо, немає. Інфраструктура не пошкоджена.

На кількох полях виникла пожежа.

15:14

19-річний строковик Національної гвардії України 17 липня вразив із ПЗРК "Ігла" вже шостий російський літак.

15:05

З Білоцерківського національного аграрного університету на Київщині відрахували студентку, яка, висловлюючись у своєму інстаграмі про війну, заявила, що вважає правильним "прийняти ворога з добром".

"Я не доначу ЗСУ і не їм м'яса, бо я не підтримую вбивства, я не підтримую ВІЙНУ. Найрозумнішим рішенням, на мою думку, буде скласти зброю і прийняти ворога з добром.

Це звучить дивовижно, але це найрозумніше, що може зробити освічена людина", – написала дівчина у своїй сторіс.

Керівництво університету не лише відрахувало дівчину (ймовірно, її звати Ельвіра), а й звернулося до СБУ та Нацполу.

Дівчина вчилася на 4 курсі факультету ветеринарної медицини.

 
14:34

У Вінниці попрощалися з 4-річною Лізою, яка загинула внаслідок ракетного обстрілу міста 14 липня.

 

   

14:09

13:50

19-річний строковик Національної гвардії України знищив ще один ворожий штурмових Су-25

 
13:40

Подружжя весільних фотографів Костя та Влада Ліберови з Одеси тепер знимкує війну. Дивіться фото та читайте їхню історію у матеріалі "УП. Життя"

 
 
 
 
 
13:10

12:41

🤡Посольство Росії у Швейцарії погрожує подати до суду на швейцарську газету Neue Zurcher Zeitung, яка опублікувала матеріал із мемами на російського президента Владіміра Путіна та Володимира Зеленського.

Ось так зобразили президента Росії

А так президента України

12:09

Наслідки обстрілу Миколаєва. Росіяни влучили в об'єкти промисловості та інфраструктурні об'єкти

 
 
 
12:01

11:47

💪Поляки та білоруси продовжують збирати гроші на Байрактари для України. На рахунках обох зібрань вже по 15 мільйонів злотих.

 
 
10:49

Командувач авіації Британії заявив, що британські військові літаки й пілоти готові до війни з Росією, якщо вона становитиме загрозу Лондону або його союзникам.

09:05

Зведення Генштабу

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують виконувати визначені завдання. За наявною інформацією, у прикордонних районах Брестської області діє обмеження на відвідування лісу місцевим населенням.

На Сіверському напрямку без особливих змін. Ворог завдав авіаудару поблизу Есмані Сумської області. Крім того, періодично здійснює повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Обстрілював райони населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку БпЛА "Орлан-10".

На Слов’янському напрямку здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах Дібровного, Микільського, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля та Курульки.

На Слов’янському напрямку із ствольної та реактивної артилерії ворог обстріляв цивільну та військову інфраструктуру поблизу Закітного, Григорівки, Тетянівки, Званівки, Міньківки, Райгородка та інших. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Івано-Дар’ївка, успіху не мав. Намагався просунутись в напрямку Верхньокам’янки. Отримав рішучу відсіч, зазнав втрат та відійшов. Вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня неподалік Званівки, Федорівки і Серебрянки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наші позиції в районах населених пунктів Новолуганське, Берестове, Білорогівка, Вершина, Виїмка, Суха Балка, Олександропіль та території Вуглегірської ТЕС. Українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки. Також окупанти завдали ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Покровського та Світлодарська.

На АвдіївськомуКурахівськомуНовопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли позицій українських військ по лінії зіткнення. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кам’янки, Щербаків та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Нововоронцовка, Кобзарці, Благодатне, Біла Криниця, Трудолюбівка, Новогригорівка, Оленівка, Прибузьке, Олександрівка, Лупареве та інших. Ворог завдав ракетних ударів по місту Миколаєву. Зберігається загроза повторення таких дій ворога у регіоні.

Для виявлення змін у положенні ЗСУ та корегування вогню окупанти вели повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного і тактичного рівнів. Противник продовжує інженерне обладнання позицій.

08:49

Важливі новини ночі

  • Припинення оперативної паузи російських військ навряд чи призведе до масового збільшення наземних атак по всій Україні, але буде продовженням наземних штурмів, зосереджених на напрямках Слов’янськ-Сіверськ-Бахмут — Інститут вивчення війни
  • В окупованому Алчевську Луганської області пролунали вибухи — ЗСУ ракетами HIMARS знищили російський склад боєприпасів
  • У Миколаєві вночі прогриміло близько 10 потужних вибухів — мер міста Олександр Сєнкевич
  • Укрзалізниця призначила евакуаційний потяг на 17 липня – з Покровська до Львова, який відправиться о 16:30 за маршрутом Покровськ – Дніпро – Львів.
 
Теми: війна Збройні сили Україна Росія
Матеріали за темою