Кличко і праймеріз

П'ятниця, 20 липня 2012, 10:54
активіст ВО "Свобода", для УП

Кілька місяців поспіль Віталій Кличко наполягав та переконував політичні сили, які входять у Комітет опору диктатурі, що варто влаштувати праймеріз, аби визначити кращих кандидатів від опозиції на парламентських виборах 2012 року.

Уже тоді всі експерти сходилися в тому, що праймеріз від Кличка – це така собі політтехнологія й не більше. Адже для людей, більш-менш обізнаних із політикою, ясно, що праймеріз проводяться аби визначити єдиного кандидата від партії з метою, щоб кандидати від однієї партії не відбирали один в одного голоси на основних виборах.

Але Кличко продовжував наполягати на своєму, виголошуючи, що "самая большая проблема нашей политики в том, что за людей всё время всё решают". Задля запобігання цьому й потрібні праймеріз. Зокрема, в інтерв'ю журналу "Фокус" Кличко заявив, що перш ніж висувати своїх кандидатів на вибори, "Удар" пропустить їх через праймеріз.

Головне, ніхто жодного разу, крім мантри "праймеріз", не почув від Кличка – якою буде ця названа чужинським словом процедура?

Схоже, що Кличко навіть для себе не з'ясував, що ж це таке – праймеріз. Бо як тоді пояснити, що "Удар" оприлюднив списки кандидатів-мажоритарників, але ані на сайті Кличка, ані в ЗМІ не було жодного повідомлення про проведення внутрішніх виборів в "Ударі"?

Виборів в "Ударі" не було – а кандидати вже є! Це більше схоже на "праймеріз" Тігіпка, якими два роки тому він дурив людей, щоб провести своїх депутатів у місцеві ради, а потім їх "злити" в ПР.

Це підтверджує побіжний огляд списку "праймерізованих" Кличком кандидатів.

Якщо це "нова команда", то за кого ж тоді Кличко має українських громадян? Про це вже дещо писали, але судіть самі.

Віталій Кличко заявив, що "Удар" є правоцентристською партією. Але яким чином тоді кандидатом від неї є ідейний лівак і відвертий українофоб Євген Філіндаш?

Або як пояснити появу в списку мажоритарників Кіріла Кулікова, який не лише жваво перебігав із партії в партію, але має масні плями в біографії?

Далі – більше: на 125-ий округ, що на Львівщині, "Удар" Кличка пропонує такого собі Гичку Михайла Михайловича, який став депутатом Львівської облради від Партії промисловців і підприємців, що є сателітом ПР. В обласній раді цей пан демонструє повну підтримку нинішньої влади, зокрема, не голосував проти "харківських угод". За деякою інформацією, є помічником народного депутата від ПР Миколи Комара. До слова, на цей момент пан Гичка не вступив у фракцію партії "Удар" в обласній раді.

142-й округ в Одеській області Кличко віддав Івану Плачкову, який на даний момент є топ-менеджером в "Київенерго", підконтрольного Рінату Ахметову. Для цього Плачков навіть склав мандат депутата Київради й зупинив членство в партії "Удар", попередньо поінформувавши Кличка, що хоче "зосередитись виключно на роботі в енергетичній галузі". Це було півроку тому: бажання працювати в енергетичній галузі змінилось бажанням посидіти у Верховній Раді.

По Херсонській області Кличко відправляє балотуватися Андрія Путілова, якого зловили на роздачі пайків. Агов, рух "Чесно"! Судячи з усього ,"Удару" до вподоби методи Черновецького.

По Київській області від "Удару" балотуватиметься екс-зять Литвина, депутат Київської обласної ради Дмитро Крейнін. Його прізвище незмінно фігурує в новинах на тему незаконного "кришування" МАФів і рейдерських захоплень. Але найцікавіше, що теперішній голова Київської облради, регіонал Качний Олександр Сталіноленович був висунутий на цю посаду спільним поданням трьох фракцій – Партії регіонів, "Сильної України" і ... "Удару", які за нього й проголосували.

Не погребував Кличко й відвертими "тушками".

Наприклад, народний депутат 4-го скликання Кирило Поліщук, який, побувши у фракції "Наша Україна" один день, через фракції "Єдина Україна" та "Народовладдя" все ж прибився до фракції Партії регіонів.

Подібні претензії є й до багатьох інших уже озвучених кандидатів від "Удару".

Наприклад, у яких кабінетах проходили праймеріз міліцейські генерали Віталій Максимов та Костянтин Бриль. Можливо в тих, що формують мєнтовське" лобі в майбутньому парламенті?

Після таких кандидатів-мажоритарників легко знайти відповідь на питання, чим є для Кличка праймеріз, якими він баламутив суспільство й політикум. Це або пустопорожня балаканина, або політтехнологічна фішка. Чи, як подейкують, "перемога бабла над злом".

Іншими словами – п'ятсот тисяч "у.о." і праймеріз у вас в кишені.

Олександр Аронець, спеціально для УП