Експерт: бензпірен є всюди, але в різних концентраціях

"Навіть радіоактивні речовини мають період напіврозпаду, а ця гидота – ні"

Хімічна сполука, яку в Росії начебто виявили в українському шоколаді ROSHEN, дуже канцерогенна і має властивість накопичуватися в організмі, кажуть в державному підприємстві "Укрметртестстандарт", відомому експертизами товарів і послуг.

Володимир Іщенко, начальник лабораторії в ДП "Укрметртестстандарт", розповів ВВС Україна про небезпеку бенз(а)пірену і висловив сумнів, що в українському шоколаді справді було перевищено його допустимий вміст.

ВВС Україна: що таке бенз(а)пірен?

Реклама:

Говорячи мовою хімії, бенз(а)пірен належить до поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Вони поширені в довкіллі і є комбінацію так званих бензольних кілець, зчеплених між собою. Це – канцерогени.

Канцерогенна активність поліароматичних вуглеводнів на 70-80% залежить саме від бенз(а)пірену, тому рівень безпечності вираховують саме по ньому.

Джерела забруднення бенз(а)піреном і всіма ароматичними вуглеводнями - асфальт, вихлопи з автомобілів, літаків, продукти горіння, наприклад, коли коптять шашлики.

ВВС Україна: тобто чим більше місто, чим загазованіше повітря, тим вищий рівень бенз(а)пірену в середовищі?

Так. І плюс чим вища температура, тим легше він випаровується, тим більше його в повітрі. Його висока концентрація - саме в асфальтах, кам’яно-вугільних смолах, у відходах нафтопереробки.

Коли в Росії були аномально спекотні дні, в Москві рекомендували не виходити з дому, не відкривати вікон, підкладати мокрі ганчірки там, де в квартиру затягується повітря.

ВВС Україна: як він потрапляє в організм?

Він жиророзчинний. Всі продукти харчування, які містять жир, можуть абсорбувати його при транспортуванні чи зберіганні.

Приміром, насіння соняшника, основне джерело соняшникової олії. Якщо його зберігати на асфальті і сушити дизельними сушилками, то воно накопичує ці поліароматичні циклічні вуглеводні, зокрема бенз(а)пірен. А потім при віджиманні весь бенз(а)пірен іде саме в олію, тому що він жиророзчинний.

ВВС Україна: тобто продукти харчування накопичують бенз(а)пірен у випадку, якщо порушена технологія їхнього виробництва?

Не обов’язково. Якщо порушена технологія, то само собою. Але ви можете уявити місце, де не користуються автомобілями з двигунами внутрішнього згорання і дороги вимощені бруківкою, а не асфальтовані?

Просто кількість бенз(а)пірену може бути меншою.

Якщо брати насіння соняшника, вирощеного в Полтавській і Донецькій областях, то статистика показує, що цифри кардинально різні. Шахти, терикони, великі металургійні заводи теж викидають величезну кількість бенз(а)пірену, який акумулюється в рослинах.

І другий момент. Уся сировина зберігається в сховищах, в яких як позбуваються вологи? Через асфальтні підлоги, підсушування і т.д.

ВВС Україна: чому ця речовина накопичується в організмі?

Він не розкладається. Щоб зруйнувати ці бензольні кільця, потрібна температура під 1300С, тому в організмі він не руйнується і накопичується в жирових тканинах.

Навіть радіоактивні речовини мають період напіврозпаду, а ця гидота – ні.

Саме тому сучасні екологічно чисті печі для спалювання сміття повинні мати температуру понад 1300С, щоб руйнувати такі поліароматичні вуглеводні, не давати утворюватися діоксинам та іншим шкідливим речовинам.

ВВС Україна: яка допустима концентрація бенз(а)пірену в харчових продуктах?

В Україні на сьогоднішній день вміст бенз(а)пірену нормується лише у соняшниковій олії – це 2 мікрограми на кілограм продукту, йдеться про мільярдні долі.

ВВС Україна: ваша лабораторія виявляла порушення цих норм?

Справа в тому, що якщо в сирій олії, не рафінованій і не дезодорованій, велика доза бенз(а)пірену, її можна почистити. Тому той, хто зацікавлений, він приходить, визначає, чи можна розливати таку олію. І якщо є перевищення бенз(а)пірену, її пускають на подальшу переробку. При цьому, звісно, олія дорожчає, є втрати, але вона стає безпечною для споживача.

Але все залежить від того, як глибоко копати. Якщо він літає в повітрі, значить він є всюди, питання тільки в яких концентраціях. Продуктів, у яких абсолютно нема бенз(а)пірену, не знайти.

ВВС Україна: тобто якщо продукт містить жири, то там в будь-якому випадку є частка бенз(а)пірену?

Так, а всі продукти тією чи іншою мірою містять жири.

ВВС Україна: але при цьому регулюється лише його вміст в оліях…

Так, але в Україні вийшов новий документ на основі європейської директиви, який, щоправда, набуде чинності лише через три роки. І там уже буде нормуватися (рівень бенз(а)пірену – Ред.) в усіх продуктах.

ВВС Україна: виходить, що Росія контролює вміст бенз(а)пірену в шоколаді, а Україна – ні?

Шоколад ROSHEN

У липні Росспоживнагляд заборонив імпорт в Росію продукції ROSHEN через те, що в ній начебто знайшли бенз(а)пірен

Ні, Росія не контролює, в них немає такої норми. Я не знаю, можливо, в найближчі дні вийшла якась нова постанова, адже ми в іншому правовому полі. Але ті їхні нормативні документи, що є в загальному доступі, не нормують (вміст бенз(а)пірену в інших продуктах – Ред.).

Навіть у Європі у маслі-какао і какао-продуктах вміст бенз(а)пірену буде нормуватися, якщо я не помиляюсь, від травня 2014 року.

Ця речовина – дуже канцерогенна, дуже небезпечна для жінок – рак молочних залоз. Якщо в Росії є якісь регламентуючі документи, якщо є систематична перевірка (вмісту бенз(а)пірену в інших продуктах – Ред.) – це великий плюс. Але тепер питання: чи справді там щось було?

ВВС Україна: ви маєте на увазі в продукції "ROSHEN"?

Так, хоча б там. Це було як з тим же сиром, де так нічого і не знайшли.

У нас залишився ще старий менталітет з Радянського Союзу, коли на експорт відправлялося все найкраще, все "супер-плюс", а все що гірше – то для себе. Я не думаю, що в Росію відправлялося, щось не те.

Тим більше що продукція ROSHEN… Дай Боже, щоб усі виробники були такі.

З Володимиром Іщенком розмовляв Олег Карп'як.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування