Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Хто в Україні сумує за Партією регіонів?

Олександра Індюхова _ Середа, 05 листопада 2014, 09:00
Версія для друку Коментарі 0
Чи думають в "Опозиційному блоці" про цих людей на Донбасі?

Майже півтора мільйони українців на парламентських виборах 26 жовтня проголосували за партію "Опозиційний блок". Чому вони вирішили підтримати нових українських опозиціонерів? Подробиці - у матеріалі DW.

Згідно з попередніми результатами голосування на виборах у Верховну Раду України на сході країни перемагають не партії, народжені Майданом, як от "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" чинного прем’єра Арсенія Яценюка або об’єднання мера Львова Андрія Садового "Самопоміч". Більшість мешканців важливої для Києва частини Східної України - підконтрольних українським військам територій Донецької та Луганської і прифронтових Харківської і Дніпропетровської областей, проголосували за опонентів "нової київської влади" - партію "Опозиційний блок".

У цілому по країні ця партія набрала понад дев'ять відсотків голосів і посідає четверте місце. Однак на сході "Опозиційний блок" - у лідерах. На Донеччині та Луганщині за неї проголосували відповідно понад 35 відсотків виборців, у Харківській області - понад 30 відсотків, у Дніпропетровській та Запорізькій - понад 20 відсотків у кожній. Тож нову опозицію до парламенту делегували майже мільйон виборців.

Схід не погоджується з заходом і центром?

Вибір не на користь партій проєвропейського чи націоналістичного спрямування харківський політолог Валерій Дудко пояснює тим, що на сході та південному сході країни все ще багато людей симпатизують партії екс-президента Віктора Януковича - Партії регіонів. Якщо проаналізувати біографії кандидатів у народні депутати з "Опозиційного блоку", чітко видно, що більшість з них або були членами Партії регіонів, або працювали на "режим Януковича".

"Електорат Партії регіонів залишився у Донецькій, Луганській, Харківській та Дніпропетровській областях. Його сліди є навіть в Одесі. Умовно кажучи, виборець зі сходу і південного сходу голосує за те, за що голосував і на виборах президента у 2010 році, і на парламентських виборах 2012 року (у цих регіонах перемагали кандидати від Партії регіонів. - Ред.)", - пояснює Дудко DW.

Глава українського представництва німецького Фонду імені Гайнриха Бьолля Кирило Савін коментує перемогу "Опозиційного блоку" на сході як "факт наявності в Україні двох політичних парадигм - східної та західної". На переконання експерта, схід хоче представництва своїх інтересів у парламенті й цього разу був вимушений обирати між трьома партіями, що так себе позиціонують - партією Сергія Тігіпка "Сильна Україна", Комуністичною партією й "Опозиційним блоком".

"Сильна Україна" та КПУ не подолали п'ятивідсотковий бар’єр і не потрапляють у парламент, - каже Савін. - При цьому "Опозиційний блок" набрав неочікувано велику кількість голосів як у цілому по країні, так і на сході України. Вважаю, що причина у тому, що у них була доволі агресивна передвиборна кампанія з критикою нової влади".

Блискуча перемога колишніх "регіоналів"?

Утім, перемогу "Опозиційного блоку" в округах на сході України опитані DW експерти не вважають "надзвичайною". Зокрема, Дудко пропонує "іншу арифметику". Якщо порахувати тих, хто проголосував за нову опозицію, й тих, хто віддав голоси за "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч" та Радикальну партію Олега Ляшка, то останніх буде не менше, а навіть більше. Приміром, у Харківській області, каже Дудко, за демократичні сили голосували приблизно 360 тисяч виборців, а за "Опозиційний блок" - дещо більше 307 тисяч. "Можна казати, що спадкоємець Партії регіонів - "Опозиційний блок" зберіг своїх затятих прихильників, але багато хто з прибічників або не прийшов на вибори, або перейов на бік нових політичних сил", - пояснює експерт.

"Приховані сепаратисти", "агенти Кремля" чи "неформатна опозиція"

"Опозиційний блок" в українських та російських ЗМІ часто називають "таємними прихильниками "ДНР" і "ЛНР" або навіть "агентами Кремля". Опитані DW експерти з цим не погоджуються. "Вони себе позиціонували не як сила, яка підтримує сепаратистів, а як сила, яка критикує нового президента й уряд", - каже Савін. "Якби вони були сепаратистами, то уже б давно були у "ДНР", - заявив DW експерт з політико-правових питань Центру Разумкова Віктор Замятін. Особливу увагу експерт звертає на те, що ця партія у своїй програмі виступає за єдину Україну.

Політолог Дудко переконаний, що стабільність на сході та півдні країни прямо залежить від майбутньої парламентської коаліції: "Майбутнім депутатам треба пам’ятати про необхідність прислухатись до позиції сходу України і не забувати, що 9,3 відсотка виборців проголосували не за парламент "формату Майдану". Крім того, експерт наголошує, що позиції прихильників партії Януковича також кардинально не змінила й анексія Криму. Приміром, в Одеській та Миколаївській областях "Опозиційний блок" посів друге після Блока Петра Порошенка місце та випереджає переможця перегонів - "Народний фронт".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте