Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Чи вистачить Росії грошей на Грецію

Ірина Філатова, Дмитро Каневський _ Середа, 04 лютого 2015, 14:51
Версія для друку Коментарі 0

Москва могла б надати Афінам фінансову допомогу, заявив міністр фінансів Антон Силуанов. Однак за пару років Росія й сама може залишитися без грошей, попереджають економісти.

Тоді як новий грецький уряд шукає альтернативу фінансовим засобам "трійки" кредиторів (ЄС, ЄЦБ і МВФ), допомога Афінам може надійти з Москви. Російська влада готова розглянути такий варіант, якщо Греція звернеться з відповідним проханням, завив 30 січня міністр фінансів Антон Силуанов в інтерв'ю телеканалу CNBC. Щоправда, у Греції, за словами нового прем'єра Алексіса Ціпраса, таких планів поки немає. Але чи розумно взагалі з боку Росії розглядати можливість подібної допомоги, якщо Москві самій, за попередніми оцінками, необхідні майже 1,4 трильйона рублів на реалізацію антикризового плану, а "подушка безпеки" з міжнародних резервів скоротилася торік до п'ятирічного мінімуму? З цим питанням DW звернулася до економістів.

Пара мільярдів знайдеться

Росія володіє значним обсягом золотовалютних резервів, і вона могла б знайти пару мільярдів доларів, щоб допомогти Афінам, вважає засновник московської консалтингової компанії Macro-Advisory Кристофер Уіфер. "Мова могла б йти про 3-5 мільярдів доларів, не більше. Ми, звичайно, не говоримо про 10-15", - підкреслив він у розмові з DW.

Антон Силуанов

Антон Силуанов

За його словами, надання цієї допомоги могло б відбутися за схемою, схожою з виділенням позики Києву в грудні 2013 року, коли Росія вклала три мільярди доларів з Фонду національного добробуту (ФНБ) в українські держоблігації. Покупка частини грецького боргу була б нехай і ризикованою, але інвестицією, і не привела б до скорочення російських резервів, стверджує аналітик.

Є й інші способи допомогти Афінам, продовжує Уіфер: Росія могла б, наприклад, інвестувати в енергетичну інфраструктуру Греції (це було б найбільш реалістичним варіантом) або надати знижку на газ з вимогою виплатити різницю в ціні в розстрочку.

Не заради грошей?

Заява Силуанова про можливість надання Афінам фінансової допомоги пролунала за кілька днів після того, як нові грецькі власті виступили з критикою посилення санкцій ЄС щодо Росії. З суто фінансової точки зору, грецькі активи дуже ризиковані, тому Москва могла б піти на такий крок тільки в разі отримання переваг неекономічного характеру, вважає Уіфер: "Якби це була суто фінансова угода, я не вірю, що Росія стала б це робити" .

Виділення допомоги Греції було б дуже дивним, хоча кілька мільярдів доларів для Росії - цілком посильна сума, вважає професор економіки Паризької школи політичних наук Sciences Po Сергій Гурієв. Він згоден з тим, що Росія могла б купити грецькі облігації на гроші, наприклад, зі своїх міжнародних резервів. Однак, судячи з того, з якою швидкістю ці кошти витрачалися останніми місяцями, аналітики не виключають, що за пару років Росія й сама може залишитися без грошей.

Резервів вистачить лише на два роки

Обсяг російських золотовалютних резервів останніми місяцями танув з неймовірною швидкістю. Причина - різке падіння курсу рубля, який Центробанк підтримував за допомогою валютних інтервенцій. У 2014 році на ці цілі ЦБ витратив 76 мільярдів доларів. Торік обсяг міжнародних резервів, які окрім валюти включають золото та зобов'язання в МВФ, скоротився більш ніж на 130 мільярдів доларів до рівня 378 мільярдів.

Російські золотовалютні резерви скоротилися за 2014-ий рік на понад 130 мільярдів доларів

Російські золотовалютні резерви скоротилися за 2014-ий рік на понад 130 мільярдів доларів

Якщо ціни на нафту залишаться на нинішньому рівні й не відбудеться змін в геополітичній ситуації, російських міжнародних резервів вистачить лише на два роки, підрахували в лондонській аналітичній фірмі Capital Economics. За умов збереження нинішніх темпів зниження, до початку 2017-го року їх обсяг виснажиться до мінімально допустимого рівня у 100 мільярдів доларів, зазначає аналітик компанії з ринків Ніл Ширінг. Цих коштів вистачить на обслуговування зовнішнього короткострокового боргу, додає він.

Кому вигідний слабкий рубль?

Центробанк може поповнювати золотовалютні резерви, купуючи валюту в експортерів, каже Гурієв. Однак малоймовірно, що компанії продаватимуть валютну виручку, підкреслив він у розмові з DW: валюта потрібна їм самим, щоб розплачуватися за зовнішніми позиками, "і навіть цих грошей компаніям не вистачить". Якщо ціни на нафту не виростуть, а санкції не будуть скасовані, валютні резерви швидше за все вичерпаються, до початку 2017-го року, вважає економіст. Необхідність розплачуватися за зовнішніми боргами в сукупності з імовірним відтоком капіталу і низькими бюджетними надходженнями від експорту нафти виснажать ці запаси, пояснив він.

Однак, на думку Уіфера, російська влада навряд чи продовжать витрачати міжнародні резерви в колишньому темпі. По-перше, міркує він, інтервенції в колишньому обсязі, які робилися торік для підтримки рубля і запобігання паніки, швидше за все вже не знадобляться: "Люди звикли до слабкого рубля, це більше нікого не дивує".

Ба більше, слабкий рубль може надати підтримку бюджету і сприяти частковому покриттю бюджетного дефіциту, продовжує економіст. По-друге, додав Уіфер, ослаблення національної валюти може підтримати російських виробників, оскільки стимулюватиме внутрішній попит, що дозволить дещо згладити падіння економічних показників: "На мій погляд, влада повністю зацікавлена в слабкому рублі".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте