АКЦИЯ "УКРАИНА БЕЗ КУЧМЫ"

Четвер, 18 січня 2001, 14:21
Місцева влада Миколаїва при сприянні правоохоронних органів вживає репресивних заходів до учасників акції "Україна без Кучми" в регіоні. Владних чиновників особливо обурив факт встановлення біля пам"ятника Визволителям намету імені Гонгадзе, повідомляє прес-центр "Південь".

За словами лідера обласної організації Соціалістичної партії України Ігоря Малишенка, реакція регіональної влади на акцію "Україна без Кучми" є вкрай негативною. Особливий спротив вчинили представники правоохоронних органів Миколаєва які вибивали ногами пристрої для встановлення намету, а заступник керівника міського відділу міліції пан Гондуляк погрожував великими штрафними санкціями. Для перешкоди учасникам акції мали намір залучити навіть пожежників.

Серед ініціаторів встановлення намету імені Гонгадзе у Миколаєві - обласні організації Соцпартії, Українського Народного Руху, об'єднання "Державна самостійність України", Конгресу українських націоналістів, Партія захисників вітчизни, партія "Собор" тощо.

Тим часом, як повідомила депутат миколаївської обласної Ради Тетяна Сижук – з Києва на її адресу надійшло запрошення до Старокиївського районного суду столиці від слідчого пана Куравльова. Причина – її участь та підтримка пікету біля намету імені Гонгадзе у Києві. "Сьогодні люди які стали на захист життя власних дітей, прав журналістів і беруть участь у акції під гаслом "Україна без Кучми" – нині стали злочинцями і їх судять", - каже пані Сижук.

У четвер Центральний районний суд Миколаєва задовольнив вимогу міського виконкому прибрати намети учасників акції "Україна без Кучми".

Не дивлячись на відповідний дозвіл на проведення акції протесту, представники міськвиконкому звернулися до суду з вимогою прибрати намети. Міський голова в своєму зверненні до суду пише, що розташування наметів на пішохідному переході в безпосередній близькості від проїжджої частини може привести до порушення громадського порядку, обмеження огляду водіїв і, в кінцевому результаті, навіть "до загибелі людей".

До того ж, на думку заявника, порушена зона охорони пам'ятника воїнам-визволителям, біля яких стоять намети, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Проте, нинішня заборона на розміщення наметів не стосується проведення акції загалом. Місцеві ініціатори акції не мають наміру оскаржувати це рішення. Після його виконання протестуючі збираються залишитися на перехресті, змінюючись кожної години. Представник міськвиконкому від яких-небудь коментарів відмовився.

Про акцію в інших регіонах читайте тут