У України новий "гарант" - Потебенько

Четвер, 15 лютого 2001, 14:18
Потебенько перебрав на себе нові функції - тепер він генпрокурор і Конституційний суд в одній особі. Додаткові повноваження Потебенько підтвердив вердиктом, який він виніс "Форуму національного порятунку" - об'єднання створене "в антиконституційному порядку". Але й не тільки цим.

"Що це за Форум порятунку і кого він має намір рятувати?", - задався питанням генпрокурор на прес-конференції в середу ввечері. Вочевидь, у Трускавці не ловиться радіо і телебачення, а також не продаються газети. І тому повний інформаційний вакуум став причиною непоінформованості генпрокурора. У іншому випадку він міг би дізнатися, що Форум буде рятувати країну – в тому числі – і від нього самого, від Потебенька.

Як передає Інтерфакс-Україна, Потебенько також заявив журналістам, що один з активних організаторів Форуму – Юлія Тимошенко, "за якою мільйони розкрадених коштів". Тут до генпрокурора два питання – а як же записана в законі презумпція невинонності і де можна прочитати рішення суду, який виніс вердикт про злодійства Тимошенко.

І ось в цей самий момент на думку спадають слова Миколи Яновича Азарова, нашого головного податкового адміністратора. Не далі як у неділю в "7 днях" він видав характеристику Потебеньку: "Чесна, порядна людина". Звідси висновок – або два керівники незнайомі один з одним, або неповага до Конституції – ознака "честі і порядності". Більш того, в ефірі "Першого національного" Азаров так і не назвав, коли ж нарешті можна справу Тимошенко побачити в суді. Єдине, він тільки запевнив, що для цього "досить тільки одних-двох епізодів". Але де і коли будуть судові засідання – таємниця, тому що справа Тимошенко "не має прецедентів у світі". Сама ж Тимошенко неодноразово говорила, що її "справа не дійде до суду".

Тим часом адвокат Лазаренко Марина Долгопола "уповноважена заявити, що Павло Лазаренко ніколи не отримував хабарів від Юлії Тимошенко". А саме дача хабаря екс-прем'єру була новим епізодом, який змусив генпрокуратуру змінити запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт.

"Разом з тим прокуратура дозволяє собі постійно коментувати і тлумачити різноманітні інші недоведені деталі справи Лазаренка. Але Конституція України передбачає, що обвинувачення не може засновуватися на припущеннях", - говорить Долгопола.

Тим часом, зі слів Долгополой, генпрокуратура України "приховує від громадськості такі істотні обставини у справі №49-800, як наприклад те, що досі Павло Лазаренко має статус тільки свідка по цій справі, а не обвинуваченого, оскільки йому в Україні офіційно не пред'явлено жодного обвинувачення".

Тут ще одне питання – не юридичне, а щодо звичайної логіки. Якщо один обвинувачується в дачі хабаря, а інший не звинувачується в його отриманні, то і сам хабар якийсь стає, ну як коробка цукерок стоматологу - з'їв і немає.

Долгопола також підтвердила слова лідера "Батькивщини" – адвокат пояснила УП, що справа проти Тимошенко поки приречена не дійти до судового засідання. Ланцюг такий. Справа проти лідера "Батькивщини" об'єднана – разом зі справою проти Олександра Тимошенко, Фальковича etc – зі справою Лазаренка. Враховуючи, що проти екс-прем'єра – головного фігуранта – ще не висунені обвинувачення в Україні, то виходить, що справа проти Юлій Тімошенко приєднано до справи, яка “застиглої на мертвій точці”. З цією думкою Догополої також погоджується й адвокат Агафонова Андрій Федур.

Відомо, що США будуть судити Лазаренка у себе, і судове слідство в Америці ще не почалося, не відома навіть дата, тобто коли наша прокуратура зможе пред'явити обвинувачення екс-прем'єру і здвинути з мертвої точки справу проти нього в Україні – секрет. Також залишається таємницею і момент появи на лаві підсудних екс-віце-прем'єра. Ну а поки що нехай сидить в СІЗО – щоб не втікла.