Шерлокі Холмси на службі у Кучми
Сума контракту "дуже велика", розслідування триватиме 2-3 місяці

П'ятниця, 23 березня 2001, 12:06
У генпрокуратури з'явився конкурент - американське приватне детективне агентство "Кролл" буде розслідувати справу Гонгадзе. Замовником роботи для майстрів розшуку виступила партія Віктора Пінчука "Трудова Україна".

Угоду підписали лідер партії Сергій Тігіпко та президент агентства "Кролл" Майкл Черкаський. Як заявив головний "трудовик" країни на прес-конференції в Києві, вся інформація про хід слідства буде даватися тільки "Трудовий Україні". Обнародують її тільки по завершенню розслідування.

Щоб на перед не виникнув сумнів, що "майже" зять Пінчук дізнається правду про "майже" свекра Кучму, але не захоче її оприлюднити, Тігіпко пообіцяв – "якими б не були високими посадові особи", що виявляться замішаними в цій справі, інформація буде обнародувана в пресі.

Щоправда, лідер партії повідомив, що ідею про укладення такого контракту він обговорював із самим Кучмою, і той цю ідею схвалив.

Тим більше що Тігіпко не приховував, що хоче "перехопити ініціативу" в опозиції у пошуках правди в справі Гонгадзе і "увести його в конструктивне річище". "Трудовиків" саме життя змушує удатися до послуг детективів – партія хоче, щоб країна "вийшла з цієї справи більш демократичною країною, на вищих посадових особах якої не буде плям". І тому, чіпляючись до слів, можна зрозуміти, що найголовніше для Тігіпка з Пінчуком не правда, а чисте ім'я Кучми.

Відбілити його силами відомства Потебенька не вдалося – за словами Тігіпко, за кордоном до розслідування справи Гонгадзе в Україні відносяться з недовірою, вважаючи, що воно ведеться упереджено. "У цьому я переконався під час поїздки до Вашингтона". Щоправда, Черкаський у свою чергу пообіцяв, що "якщо будуть виявлені факти, які можуть допомогти в правоохоронним органам України в розслідуванні, ця інформація їм буде надана". При цьому генпрокуратуру про залучення приватних детективів ніхто з "трудовиків" не повідомляв.

"Кролл" буде займатися пошуком убивць і замовників злочину, а не ідентифікацією тіла, повідомив Тігіпко.

Він також відмовився назвати суму контракту, відзначивши, що вона "дуже велика", а детективне агентство має 60 відділень по усьому світі, у яких працює близько 2 тисяч співробітників. За словами Черкаського, замовниками "Кролла" були уряди багатьох країн, оскільки агентство "має незаплямовану репутацію, досвід, і практично всі діла розслідувалися результативно".

Заслугою реанімації доброго імені Кучми "Трудова Україна" готова поділитися - партія відчинить рахунок для бізнесменів, котрих "хвилює ця проблема".

Також для проведення слідства буде організована "гаряча" телефонна лінія, за допомогою якої кожний, хто що-небудь знає про зникнення Гонгадзе, зможе повідомити інформацію.

Безпосереднім розслідуванням в Україні буде керувати директор агентства "Кролл" по Нью-Йорку Роберт Віттеретті. Вже наступного тижня в Київ прибуде від 6 до 12 співробітників "Кролла". Слідство планується завершити через 2-3 місяця, а саме завдання Віттеретті називає "справою про убивство".