Стан голодуючих з УНСО погіршився

Понеділок, 28 травня 2001, 13:37
24 травня було порушено кримінальну справу проти Чорновіл Тетяни і Орислави Добко, які 22 травня прикувалися до рейок на станції "Київ-пасажирський" з вимогою звільнити політв'язнів УНА-УНСО.

Шістнадцятирічна Орислава Добко, зокрема, вимагала звільнити свого коханого Сергія Гальчика, якому недавно виповнилось 19 років. Це була свого роду акція відчаю, адже в цей час їх друзі помирали від голоду в СІЗО СБУ, це був вже шостий день їх голодування.

За фактом затримки на 35 хвилин потягу "Київ-Акмола" проти цих дівчат порушена кримінальна справа за статтею 217 (3) пункт два, що тягне за собою відповідальність до 4 років ув'язнення.

Особливо завзято слідча група взялася за молодшу Ориславу Добко, якщо Тетяну Чорновіл просто чемно викликали на допит, то до Орисі у Львів вислали цілу слідчу групу, яка прийшла за нею до школи і забрала її просто з уроку. Слідчі, допитуючи Ориславу, не допустили її на прес-конференцію, яка мала відбутися в той час.

Між тим, стан голодуючих в СІЗО СБУ істотно погіршився. Комендант СІЗО пан Петруня пообіцяв, що Миколу Ляховича, Павла Литвиненка і Руслана Зайченка буде найближчими днями госпіталізовано. Микола Ляхович, якого в СІЗО СБУ забрали зразу після операції, вже два дні знаходиться під капельницею. Однак, Андрія Шкіля госпіталізувати відмовляються, не зважаючи на те, що він знаходиться зараз в критичному стані.

28 травня УНА-УНСО пікетуватиме СБУ з вимогами госпіталізувати голодуючих.

Прес-служба УНА-УНСО