Генпрокуратура закрила одну зі справ Тимошенко

Неділя, 16 вересня 2001, 01:44
Відомство Потебенька зняло обвинувачення, висунені в адресу Юлії Тимошенко за фактом контрабанди валютних коштів. Зробити це Генпрокуратура вимушена була через те, що з 1 вересня в дію вступив новий Кримінальний кодекс України, згідно з яким за такі дії не передбачена кримінальна відповідальність, повідомив в суботу заступник генпрокурора Микола Обиход.

Він пояснив, що обвинувачення зняті за двома епізодами - "Запорізькому" і "Московському", коли Тимошенко була затримана при спробі контрабанди валютних коштів, повідомляє Інтерфакс-Україна. Однак, стверджує Обиход, основна частина обвинувачень на адресу екс-прем'єра залишається: "Чутки про зняття обвинувачень в адресу Тимошенко були дещо перебільшені".

У той же час сама Тимошенко стверджує "трохи" інше: що Генпрокуратура закрила дві кримінальних справи проти неї, а також її чоловіка Олександра Тимошенко, і що не через вступ в дію нового Кримінального кодексу, а в зв'язку з відсутністю складу злочину. Екс-віце-прем'єр нагадала журналістам, що обидві справи проти неї та її чоловіка пов'язані з контрабандою валюти на територію України і Росії.

На думку Тимошенко, кримінальні справи закриті в зв'язку з тим, що вона сама ініціювала розгляд в суді законності порушення цих справ. "Суд почав розглядати цю заяву, і, думаю, прокуратурі було б просто дуже незручно, якби суд визнав незаконними ці брудні дії, застосовані проти мене", - сказала вона.

Тимошенко також висловила упевненість, що через місяць-два всі обвинувачення проти неї будуть зняті або самою Генеральною прокуратурою, або судами. "Як і ці справи, всі інші є вигадкою, яка нічого не варта", - заявила вона. Зі слів Тимошенко, голова Верховного суду Віталій Бойко в своєму протесті проти дій Генпрокуратури "визначив, що всі обвинувачення, які стосуються Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка, повністю безпідставні".

В 1995 року по відношенню до Юлії Тимошенко було порушено кримінальну справу за фактом контрабанди валютних грошових коштів в сумі $26 тис. У тому ж році справа була закрита відповідною постановою, однак в 1997 році постанова про припинення розслідування була відмінена.

Друга справа була порушена слідчим відділом внутрішніх справ в аеропорту "Внуково", коли в липні 1995 року в ручній поклажі Тимошенко було виявлено $100 тис. Судячи зі слів Обиходу, закриті саме ці кримінальні справи.

Між тим Тимошенко, як і раніше, звинувачується, зокрема в фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Зокрема, йдеться про "фальсифікацію документів і контрабанду в 1996 році російського природного газу в об'ємі близько 3 млрд. кубометрів на суму 445 млн. грн. через митний кордон України в складі організованої групи шляхом використання фіктивних документів".

Крім того, Головна військова прокуратура РФ порушила кримінальну справу проти Тимошенко за співучасть в організації хабаря і дачу хабаря.