РАДА ЄВРОПИ ВІДКЛАЛА РІШЕННЯ ЩОДО КОМІСІЇ ПО СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Середа, 12 грудня 2001, 21:52
Комітет Міністрів Ради Європи вивчає українські пропозиції щодо формату роботи міжнародної комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Рекомендація щодо створення такої комісії міститься у документах вересневої сесії ПАРЕ.

Засідання за закритими дверима на рівні представників дипломатичних місій Ради Європи, де обговорювалася імовірність створення міжнародної комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, не винесло з цього приводу остаточного рішення.

Як повідомила у репортажі з Парижу українська служба Бі-Бі-Сі, керівники дипломатичних місій лише вислухали звіт міністра закордонних справ Литви Антанаса Валіоніса про його візит до України наприкінці минулого тижня.

Національні делегації наразі обмірковують нові пропозиції української сторони. А Україна, як повідомив один з французьких дипломатів, пропонує на нинішньому етапі не робити комплексного розслідування власне вбивства журналіста, не зосереджуватись на колективних слідчих діях представників різних країн у пошуках справжніх замовників убивства, а лише здійснити експертизу записів майора Мельниченка.

Йдеться не про повну експертизу всіх плівок, а лише про ті фрагменти, де мовиться про Георгія Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича. Аргументом української сторони, за інформацію з того ж дипломатичного джерела, є те, що в Україні нібито немає необхідної юридичної бази для роботи іноземних слідчих, а створювати таку базу доведеться надто довго.

З цими доводами не згодна вдова Георгія Гонгадзе Мирослава, з якою Бі-Бі-Сі зв’язалося телефоном. Мирослава наголошує, що "Європейська конвенція про допомогу в розслідуванні кримінальних злочинів", котру Україна ратифікувала в 1998 році, є цілком достатньою відправною базою для створення міжнародної комісії.

На думку вдови журналіста, за наявності доброї волі української влади цілком реально було б напрацювати та ухвалити якісь уточнюючі документи до цієї конвенції, а парламентська слідча комісія, за наявності тої ж доброї політичної волі, могла б посприяти ухваленню такого допоміжного документу.

Один з членів французької групи соціалістів у делегації в Раді Європи висловив Бі-Бі-Сі свої сумніви щодо того, що заміну концепції, яку пропонує Україна, можна вважати рівноцінною. "Проаналізувати записи майора – це важливо, але немає жодної гарантії, що саме так ми визначимо справжніх вбивць журналіста, - заявив французький соціаліст. – Ця нова експертиза плівок могла б бути лише фрагментом до великого комплексного кримінального розслідування, вважає цей депутат.

Наступне засідання, присвячене створенню міжнародної комісії, ще не призначено, але, за попередніми даними, воно має відбутись до кінця грудня.