Податкова нарешті знайшла спільне між "Обкомом" та "Корал-банком"

Понеділок, 25 лютого 2002, 20:13
Інтернет-видання Obkom.net безпосередньо пов'язане з "Корал-банком", щодо якого працівники податкової міліції Києва провели заходи, направлені на припинення незаконної конвертаційної діяльності, оскільки помічник керівника банку є одним із засновників видання, заявляє прес-служба Державної податкової адміністрації України.

"Підприємство, що займається виробництвом інтернет-газети - ТОВ "Обком" безпосередньо пов'язане з "Корал-банком", оскільки одним із засновників цього підприємства є помічник керівника банку, який і уклав з АКБ "Корал-банк" договір оренди приміщення для редакції", - говориться в заяві прес-служби ДНАУ, текст якого переданий агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

У заяві вказано, що п'ять системних блоків, які були вилучені в ході обшуку, проведеного в офісі видання, є власністю "Корал-банку" і знаходяться на його балансі. "Ці блоки у встановленому законом порядку були вилучені для проведення перевірки", - зазначає прес-служба ДНАУ.

У цей час Київський науковий інститут дослідницьких експертиз закінчив вивчення системних блоків, і чотири з них можуть бути повернуті власнику у встановленому законом порядку. "У п'ятому блоці виявлено порнографічний кліп, в зв'язку з чим вивчається питання про кваліфікацію та про порушення слідства", - повідомляє прес-служба.

У заяві зазначається, що з моменту реєстрації (10 жовтня 2001 року) ТОВ "Обком" не подавало в податкову інспекцію звіти про результати фінансово-господарської діяльності, не нараховувало і не платило податків.

У той же час, констатує ДПАУ, серед документів, які були вилучені в приміщенні, де знаходиться редакція інтернет-видання Оbkom.net, є розписки, відомості, договору, акти, накладні, які свідчать про здійснення фінансово-господарської діяльності, а також про виплату співробітникам винагород в доларах США поза фінансовими відомостями.

"Таким чином, обвинувачення на адресу податкової служби про ніби замовний характер дій податкової міліції в плані обмеження свободи слова і перешкоджанні професійній діяльності журналістів абсолютно безпідставні і неправдиві", - говориться в заяві.

Прес-служба нагадує, що 19 лютого нинішнього року працівники управління податкової міліції Києва з метою припинення незаконної діяльності, яка "має ознаки відмивання грошових коштів, були реалізовані постанови про арешти на грошові кошти, які зберігалися на рахунках 31 підприємства і 3 фізичних осіб в 14 банківських установах".

"Зокрема, в рамках цих заходів було здійснено санкціонований прокурором обшук в приміщенні АКБ "Корал-банк". Заарештовано грошові кошти, загальна сума яких складає понад 1 млн. грн. Встановлено, що через рахунки лише одного фіктивного підприємства в "Корал-банку" пройшло понад 25 млн. грн.", - повідомляє ДПАУ.

За результатами проведених заходів було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченими ст. 209 Карного кодексу України (легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом) і ст. 205 (фіктивне підприємництво).

У приміщенні, де проводився обшук, були вилучені документи і комп'ютерна техніка, яка стосується здійснення незаконної конвертаційної діяльності, також знаходилася редакція інтернет-видання, відзначає прес-служба.

Як повідомлялося, 19 лютого в офісі інтернет-видання Obkom.net працівниками податкової міліції був проведений обшук, в ході якого була вилучена техніка і документи. Пізніше податкова міліція заявила, що обшук "був проведений випадково в ході процесуальних і санкціонованих дій відносно комерційних банків, направлених на припинення діяльності конвертаційних центрів".