Верховний Суд "реабілітував" Чайку і Хмару

Понеділок, 25 березня 2002, 15:18
Верховний суд України у понеділок відновив реєстрацію Віктора Чайки кандидатом у народні депутати за партійним списком партії "Яблуко".

Як відзначив у вироку суддя ВС Василь Гуменюк, у Центрвиборчкому не було підстав для зняття Чайки з реєстрації, оскільки він "не приховував" свої прибутки, вказавши у декларації відомості про прибутки і майно за 2001 рік.

Гуменюк підкреслив, що недостовірними можуть бути дані, навмисно невірно надані кандидатом у депутати з метою вплинути на результати виборів шляхом формування у виборців сприятливої думки.

Як відзначив у ході засідання адвокат Чайки Ігор Фомін, Чайка заповнив декларацію про прибутки і майно на основі методичних роз'яснень Міністерства фінансів від 14 січня, вказавши відповідно до цих вимог прибутки і майно, у тому числі корпоративні права, отримані в 2001 році. Зі слів Фоміна, Центрвиборчком не зміг надати у суді доказів отримання партією "Яблуко" подальших методичних роз'яснень Мінфіну від 15 січня з вимогою вказувати у декларації корпоративні права, знайдені до 2001 року.

Як повідомила заступник начальника юридичного відділу ЦВК Людмила Архипович, згідно із законом про вибори, народні депутати у разі їх обрання зобов'язані протягом місяця передати корпоративні права, якими вони володіють, в управління іншим особам. Тому Мінфін у своїх роз'ясненнях від 15 січня вказав, що кандидат в депутати повинен указати в декларації про прибутки всі корпоративні права, отримані ним коли-небудь внаслідок внесення коштів до статутних фондів підприємств.

Так, відзначила представник ЦВК, Чайка вказав корпоративні права, отриманні ним у 2001 році в сумі 2,9 тис. грн., які він у разі свого обрання у парламент повинен передати в управління іншій особі. Однак Чайка не вказав корпоративні права загальною сумою 188 тис. грн., отримані ним до 2001 року, і таким чином після обрання не повинен буде їх передавати в управління іншій особі, підкреслила Архипович.

За її словами, методичні роз'яснення Мінфіну від 15 січня у цей же день були розіслані всім політичним партіям, у тому числі партії "Яблуко", яка подала документи до ЦВК на реєстрацію партійного списку 25 січня. Таким чином, у партії був час привести декларації своїх кандидатів у відповідність з цим документом, підкреслила представник Центрвиборчкому.

Як повідомлялося, 15 березня ЦВК України зняв з реєстрації 8 кандидатів за списком "Яблука" у зв'язку з інформацією ДПАУ про невірогідність відомостей в їх податкових деклараціях, зокрема, лідерів партії Михайла Бродського і Віктора Чайку.

У той же день ВСУ відновив реєстрацію Степана Хмари кандидатом у депутати за списком виборчого блоку Юлії Тимошенко. Хмара був знятий з реєстрації 16 березня. Центрвиборчком ухвалив таке рішення на основі документів, представлених Державною податковою адміністрацією України. Хмара у декларації про прибутки не вказав наявність нежитлового приміщення площею 91,7 кв. м.

Суд ухвалив таке рішення на основі того, що невключення Хмарою у декларацію про прибутки нежитлового приміщення площею 91,7 кв. м "не є істотно недостовірними відомостями".

У рішенні зазначається, що закон про вибори народних депутатів не містить чітких критеріїв визначення неправдивості відомостей, внесених у декларацію про прибутки кандидатом у народні депутати.

Хмара у ході судового слухання підтвердив, що у серпні 2001 року Українська консервативна республіканська партія передала йому на безоплатній основі нежитлове приміщення, оскільки сама партія не мала можливості утримувати його.

Хмара пояснив, що це підвальне приміщення на вулиці Димитрова, 6 було офісом УКРП, однак після затоплення каналізаційними стоками воно стало повністю непридатним. Було вирішено, що фізичній особі буде простіше "якимсь чином реалізувати приміщення", і його оформили на Хмару. Однак він цим приміщенням не користувався і не вважав своєю власністю(ринкова вартість цього приміщення "є нульовою"), тому забув указати його у декларації.

Представник Центрвиборчкому Олена Охріменко зазначила, що ЦВК ухвалила своє рішення про зняття з реєстрації Хмари кандидатом у депутати на основі даних ДПАУ. "ЦВК не володіє повноваженнями перевіряти достовірність відомостей, внесених кандидатами у депутати у декларацію про прибутки, у тому числі оцінювати вартість майна", - підкреслила вона.

Інтерфакс-Україна-вибори