У Чорномирдіна немає бажання зустрічатися з Тимошенко. У неї також

Середа, 27 березня 2002, 16:04
На зустрічі з журналістами у середу посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін заявив, що не зустрічатиметься з лідером виборчого блоку Юлією Тимошенко. Він пояснив: "Немає предмета для зустрічі з нею, і вона, на мою думку, не виявляє бажання".

Говорячи про вчорашнє пікетування представниками Блоку Юлії Тимошенко Посольства РФ (пікетування посольства Російської Федерації було організоване Блоком Юлії Тимошенко на знак протесту проти втручання в передвиборний процес в Україні), Чорномирдін поцікавився: "Що це їй спало на думку, чого раптом почала пікетувати посольство?", і сам собі відповів: "Їй потрібно було б подумати, як залагодити всі справи, які вона накоїла".

За його словами, в Росії зараз судять генералів, "і не без її участі, між іншим". Він також відзначив, що Тимошенко "стояла біля витоків усіх пропозицій, пов'язаних з аферами". "І Лазаренко без неї ніколи не приїжджав до Росії", - сказав він.

Московський гарнізонний військовий суд розглядає кримінальну справу колишнього начальника Головного управління військового бюджету та фінансування Міноборони РФ генерал-полковника Георгія Олійника.

Як стверджує головна військова прокуратура РФ, в грудні 1996 року і в березні 1997 року Олійник підписав два платіжних доручення про переказ загалом 450 млн. дол. США на рахунки англійської компанії "Юнайтед-Енерджі-Інтернэшнл-Лімітед" в Лондон (Англійська фірма була засновником корпорації "Єдині енергосистеми України").

Це було зроблено відповідно до двох укладених семисторонніх угод, які були пов'язані з поставками російського газу в Україну в обмін на матеріально-технічні ресурси для потреб Міноборони РФ.

Слідство вважає, що Олійник "явно вийшов за межі своїх повноважень", оскільки підписав платіжне доручення і дав вказівку підготувати документи на перерахування грошей своїм підлеглим, не маючи дозволу Центробанку Росії на здійснення валютних операцій, а також договору про імпорт товарів. Слідство стверджує, що діями Олійника державі було завдано збитків у розмірі 327 млн. 67 тис. дол. США.

Виступаючи в суді, Олійник заявив, що діяв суворо в рамках повноважень і заявив, що "у нього і в думках не було заподіяти збитків державі" і він "не мав на меті корисливих інтересів". На думку генерала, "відповідати" за те, що сталося, повинні колишній прем'єр РФ Віктор Чорномирдін і екс-прем'єр українського уряду Павло Лазаренко, які розробили схему перерахування грошей.

Крім того, на думку Олійника, необхідно допитати в процесі учасників семисторонніх угод про врегулювання заборгованості "Газпрому" перед бюджетом з податків. У їх підписанні брали участь, зокрема, колишній голова правління РАО "Газпром" Рем Вяхірєв, екс-віце-прем'єр українського уряду Юлія Тимошенко, колишній керівник Держподатокслужби РФ Віталій Артюхов, колишній заступник міністра фінансів РФ Андрій Вавілов, екс-міністр оборони Ігор Родіонов.

30 липня минулого року військова прокуратура Російської Федерації порушила кримінальну справу проти Тимошенко, яку 7 серпня було передано Генеральній прокуратурі України для розслідування. За даними військової прокуратури РФ, розслідуючи справу, порушену щодо Олійника, слідство одержало інформацію про те, що Тимошенко давала хабарі. Російське слідство вбачає в її діях порушення, передбачені ч.3 ст.33 і ч.2 ст.291 Кримінального кодексу Російської Федерації - співучасть у дачі хабара.

UNIAN