Ідеологія Ющенка: він робить, інші говорять - Погребинський

Неділя, 31 березня 2002, 23:30
Парламентські вибори в Україні відрізняла боротьба ідей, і не завжди - ідеологій, вважають український політолог Михайло Погребинський та його російський колега Сергій Марков.

Виступаючи у вечірньому ефірі телеканалу "Інтер", директор Київського центра політичних досліджень і конфліктології Погребинський висловив думку, що "для кожного гравця був свій ідеологічний інструмент і кожний користувався їм по-своєму".

Так, з його слів, лідер блоку Юлії Тимошенко "отримала можливість подати себе як єдину опозиційну силу в країні" і конкурувала з Соцпартієй Олександра Мороза і блоком Віктора Ющенка "Наша Україна", який, зазначив політолог, "жорстко не хотів визначатися - в опозиції він або з владою". "Жодна ідеологія їй не була потрібна", - вважає він.

"Ідеологія Ющенка полягала в тому, що Ющенко діє, інші - кажуть, Ющенко - найуспішніший прем'єр, виплатив пенсії і т.д.", - зазначив Погребінський.

За його словами, Ющенку "вдалося подати себе саме в такому образі" багато в чому завдяки тому, що він не захотів обговорювати їх публічно "з професіоналами або, наприклад, з діючим прем'єром Кинахом".

Як вважає Погребинський, блок "За єдину Україну" "не відмовлявся від того, що вони - партія влади, і, в суті, бере на себе відповідальність за ситуацію в країні". "Їх ідеологія не могла сприйматися як посил в майбутнє, а - як відповідальність за те, що відбувається в країні", - зазначив він.

СДПУ (О), з його слів, "треба було подати не тільки справи, але і деякий ідеологічний екскурс". "Цей посил себе виправдав", - упевнений Погребинський.

Директор Інституту політичних досліджень (Росія) Сергій Марков сказав, що на виборах "побачив боротьбу ідей, і це добре". "Дійсно, використання ідейного потенціалу багато в чому було ідеологією. Політики побачили, що виборці втомилися від боротьби кланів і хочуть голосувати за ідеали", - сказав він.

На думку Маркова, який назвав себе "одним з творців соціал-демократичної партії Росії", "більшість блоків представили спробу виступити зі своїми ідеями".

Він вважає, що Ющенко "виступив з яскравою ідеологією - ідеологією максимально прозахвдного курсу, великого оновлення країни, польського шляху". "Ідеологічна боротьба тут була", - резюмував він.

Інтерфакс-Україна-Вибори