Кучма постраждає за нещирість

Четвер, 26 вересня 2002, 11:12
Адміністрація США продовжує різко критикувати Україну й особисто її президента Леоніда Кучму у зв'язку з постачаннями Іраку військової техніки.

Другий день поспіль прес-секретар держдепартаменту Ричард Баучер стверджує, що "США готові розпочати належні дії", оскільки факти підтверджують постачання українських радарів ПВО.

Раніше адміністрація Джорджа Буша призупинила фінансову допомогу українському урядові на суму $54 млн. на нинішній фінансовий рік, що закінчується 30 вересня.

На брифінгу були запитання про демонстрації проти Кучми і про захоплення групою депутатів парламенту будинку його адміністрації. На це Баучер лише висловив співчуття у зв'язку з тим, що йому нема чого казати.

Журналісти попросили його прокоментувати твердження уряду України, згідно з яким "існує змова, і США підтримують опозицію Кучмі, втручаючись у внутрішньополітичні справи країни".

"Ми підтримуємо ООН, - заявив представник держдепу. - Ми підтримуємо санкції ООН. І оскільки ми знайшли тверді докази того, що інші відмовляються виконувати вимоги ООН, ми зайняли зовсім ясну позицію. Як я говорив, ми зараз оцінюємо те, як це відобразиться на наших відносинах, і на цей момент ми на підставі підтверджених фактів готові розпочати належні заходи".

Після брифінгу зовнішньополітичне відомство поширило письмові відповіді на нові питання про відносини США з Україною. Повідомивши про контакти представників двох країн, держдепартамент заявив: "Ми рішуче закликали українських офіційних осіб бути якомога відкритішими та чесними. На жаль, ми не вважаємо, що уряд України був щирим у контактах з нами".

Що стосується ймовірності поїздки до Києва американської місії для обговорення українських військових постачань Іраку, держдепартамент вважає це можливим, але додає: "Для продовження будь-яких нових контактів ми хочемо бути упевненими в тому, що українська сторона готова до обговорення цієї проблеми у максимально відкритій манері".

Тим часом проблема українських РЛС "Кольчуга" викликала серйозні ускладнення у відносинах з НАТО. Генеральний секретар Альянсу лорд Джордж Робертсон зажадав від Києва "дати відповіді на дуже серйозні питання", що виникли з цього приводу.

Президент Кучма й уряд України заперечують, що мали місце які-небудь постачання до Іраку українських засобів ПВО.

Інтерфакс-Україна

PS Від УП. Офіційні особи України дійсно постійно заперечують імовірність постачань "Кольчуг" Іраку. При цьому вони свідомо ігнорують факт автентичності плівок Мельниченка, де Кучма схвалив цей продаж.