ДОЛЯ ЗЛЕНКА ЗАЛЕЖИТЬ ВІД НАДЗВИЧАЙНОГО ЗАСІДАННЯ РНБО

Понеділок, 11 листопада 2002, 18:41
Рішення про участь України в Празькому саміті НАТО буде ухвалено на позачерговому засіданні Ради національної безпеки й оборони, що відбудеться цього тижня.

Про це повідомив секретар РНБО Євгеній Марчук, відповідаючи на питання про представницький рівень участі України в саміті, що відбудеться 21-22 листопада в чеській столиці.

За словами Марчука, президент Леонід Кучма, даючи доручення про проведення позачергового засідання РНБО, відзначив, що "таке рішення повинне бути колегіальним". Марчук пояснив, що рішення буде прийматися з урахуванням думки не тільки Міністерства закордонних справ, військових, але й наукових діячів, зокрема, президента Національної академії наук Бориса Патона, а також глав профільних парламентських комітетів, у тому числі глави комітету з питань нацбезпеки й оборони Георгія Крючкова і глави комітету з іноземних справ Дмитра Табачника.

Як повідомлялося, раніше Рада НАТО ухвалила рішення провести засідання комісії Україна-НАТО в рамках саміту Північноатлантичного альянсу в Празі на рівні міністрів закордонних справ. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон не приховує, що відмова Альянсу від планів запросити на Празький саміт Кучму пов'язана з обвинуваченнями на адресу Києва в можливому продажі радарних установок Іраку.

МЗС України поки не дало відповіді, чи погодиться Україна з таким рішенням Альянсу.

Президент Кучма заявив, що поїде на саміт НАТО до Праги. Він має намір взяти участь у засіданні Ради євроатлантичного партнерства (РЄАП).

Україна з 1994 року є учасницею програми "Партнерство заради миру", а також членом РЄАП, створеної в 1997 році після останнього засідання Ради північноатлантичного співробітництва. У РЄАП входять 44 держави.

Інтерфакс-Україна