РНБО затвердила рішення про участь в іракській операції

Четвер, 20 лютого 2003, 16:59
Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення про направлення до району Перської затоки батальйону з хімічного, радіологічного і бактеріологічного захисту для участі в заходах щодо забезпечення безпеки населення країн Перської затоки і Близького Сходу, повідомив секретар РНБО Євген Марчук.

У четвер на брифінгу в Києві після засідання РНБО він разом з тим відзначив, що остаточне рішення має схвалити Верховна Рада.

За словами Марчука, для цього необхідно офіційне запрошення від країни, де буде дислокуватися український батальйон, що має бути закріплено двосторонньою угодою і ратифіковано українським парламентом.

Секретар РНБО повідомив, що вже готовий проект відповідного указу президента, який буде підписаний після отримання запрошення.

За словами Марчука, в якості потенційного місця дислокації українського батальйону попередньо розглядаються дві країни, одна з яких знаходиться в безпосередній близькості до місця можливих бойових дій.

При цьому він підкреслив, що батальйон не братиме участі в бойових діях, а також не буде дислокуватися в Іраку.

Марчук відзначив, що батальйон вже сформований і знаходиться "у добрій готовності". За його словами, ще до офіційного запиту були проведені навчання батальйону під керівництвом міністра оборони Володимира Шкідченка.

Секретар РНБО сказав, що направлення українського батальйону в район Перської затоки "не пов'язано з рішенням Ради безпеки ООН", це відбуватиметься на підставі запрошення країни дислокації.

Своїм рішенням РНБО доручив Кабінету Міністрів, міністерствам і відомствам вирішити ряд питань, пов'язаних з можливим направленням українського батальйону, у тому числі фінансування.

Разом з тим Марчук не зміг назвати загальну суму фінансування, відзначивши, що тільки транспортування українського батальйону обійдеться приблизно в 20 млн. грн., які згодом можуть бути компенсовані українській стороні. Він також додав, що витрати, пов'язані з компенсацією шкоди здоров'ю і життю українських військовослужбовців, здійснюватимуться відповідно до внутрішнього законодавства України та міжнародних норм.

У той же час секретар РНБО підкреслив, що якщо у військових умовах знадобиться перебування українських миротворців на місці бойових дій, для цього буде потрібно рішення відповідно до українського законодавства.

4 лютого український президент Леонід Кучма заявив, що Україна готова взяти участь у місії ООН на території Іраку і надати в розпорядження ООН батальйон з хімічного, бактеріологічного і радіаційного захисту.

18 лютого посол США Карлос Паскуаль передав ноту президентові України Леоніду Кучмі і міністру закордонних справ Анатолію Зленку із запитом про можливість направлення до Іраку такого військового формування. Американський дипломат додав, що український батальйон "не братиме участь безпосередно у воєнних операціях, а включиться лише у випадку, якщо така зброя буде застосована".

Як заявив Зленко, він вважає можливим направлення українського спецбатальйону з дезактивації місцевості до країни, що постраждала від застосування зброї масового знищення. Разом з тим фракція Компартії у Верховній Раді вже заявила, що збирається голосувати проти направлення українського спецбатальйону з дезактивації місцевості до Іраку у випадку воєнних дій у цій країні.

Цей батальйон наразі дислокується в Самборі (Львівської області), і укомплектований технікою й особовим складом. "Якщо таке рішення буде прийнято, то батальйон готовий виконувати задачі по проведенню радіологічної розвідки районів, маршрутів, дегазації, дезактивації і дезінфекції, як територій, так і військової техніки", - завив раніше начальник Генерального штабу Збройних сил України Олександр Затынайко.

Інтерфакс-Україна