ЄЛЬЯШКЕВИЧ ПОДАВ В СУД НА КУЧМУ

Вівторок, 11 березня 2003, 10:23
Колишній депутат Верховної Ради України Олександр Єльяшкевич подав у США позов на президента Кучму. Про це повідомив у понеділок на зустрічі з журналістами у редакції "Львівської газети" член парламентської фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл.

В основу справи будуть покладені так звані "плівки Мельниченка", зокрема один із фрагментів записів, який нібито доводить причетність Леоніда Кучми до нападу на депутата узимку 2000 року, повідомляє Німецька хвиля.

"Справа Єльяшкевича відноситься до перспективних. Він на сьогоднішній день є біженцем у Сполучених Штатах Америки з офіційним статусом. Він звертається до американського суду, щоб звинуватити Леоніда Кучму у замаху на своє життя. І плівки, і подальший хід подій, і всі експертизи підтверджують абсолютну автентичність цього обвинувачення", говорить Чорновіл.

Як повідомив агентству Інтерфакс-Україна сам Чорновіл, "детальної інформації" про те, чи прийняв американський суд до розгляду цей позов, у нього немає. "Однак, наскільки мені відомо з непрямих джерел, він (Єльяшкевич) зареєстрував справу", - сказав Чорновіл.

"Як воно піде далі, які будуть перші процедурні слухання безпосередньо по самому позові, - побачимо протягом найближчого тижня", - додав депутат.

За його словами, "в основному, весь пакет для остаточного судового рішення сформований" і "по юридичних кваліфікаціях США справа є практично виграшною". Чорновіл відзначив, що позов Єльяшкевича "був готовий ще минулої осені". "Ми вже тоді погоджували питання про підтримку тих нюансів, що необхідні для юридичної справи", - повідомив він.

Зокрема, за словами депутата, Єльяшкевич "має плівки Мельниченка", де записана розмова Кучми "з деякими працівниками силових структур із прямими вказівками зробити над ним (Єльяшкевичем) відповідну розправу", а також результати експертизи американської фірми "Бек-Тек", що підтверджує автентичність плівки й голосу Кучми на ній. Є також дані медичної експертизи про побиття Єльяшкевича.

Чорновіл відзначив, що затримка була лише з деякими матеріалами, що стосуються оригінальних чіпів записів Мельниченка, але сьогодні це питання вирішене. Крім того, ще потрібно отримати визначене юридичне підтвердження справжньості розмов з Кучмою, записаних на "плівках Мельниченка", з боку інших осіб - учасників цих розмов. Одним із таких учасників є сам Чорновіл, який має намір в американському суді свідчити з цього питання.

Чорновіл, який є членом комісії Верховної Ради у справі Георгія Гонгадзе й інших резонансних справах, збирається цього тижня виїхати до США. Там він має намір передати американському правосуддю додаткові матеріали, зокрема, у справі про побиття Єльяшкевича, якою також займається комісія. "Поки що від'їзд відкладається, але, оскільки справа передана до суду, то, можливо, наступного тижня мені доведеться свідчити", - сказав Чорновіл.

Наприкінці тижня Тарас Чорновіл планує відвідати США разом із групою депутатів, що входять до парламентської слідчої комісії з розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Як повідомив Чорновіл, парламентарії серед іншого збираються з'ясувати кілька технічних питань, пов'язаних із "плівками Мельниченка".

Читайте також:

Комісія Григорія Омельченка сумнівається у справжньості плівок Мельниченка?