Депутати хочуть змінити заяву по Волині. Литвин вирішив передзвонити полякам

Четвер, 10 липня 2003, 13:26
Лідери більшості парламентських фракцій і груп висловлюються за необхідність узгодження тексту українсько-польської заяви в зв'язку з 60-річчям подій на Волині.

У зв'язку з цим спікер Литвин має намір обговорити питання змін з маршалком польського сейму Мареком Боровським. Цей документ повинен бути схвалений у четвер парламентами України і Польщі синхронно.

Про готовність проголосувати за запропонований текст заяви заявили представники фракцій "Регіони України" і Партії промисловців і підприємців і "Трудова Україна".

Член фракції "Регіони України" (у складі 47 депутатів) Олег Царьов підкреслив, що прийняти заяву про Волинські події необхідно для підтримки добрих відносин між Україною і Польщею, і фракція буде голосувати за схвалення цього документа.

Член фракції Партії промисловців і підприємців України і партії "Трудова Україна" (43 депутата) Сергій Бичков призвав від імені фракції всіх депутатів підтримати українсько-польську заяву.

У той же час представники ряду фракцій висловилися за необхідність прийняття такого документа, однак із внесенням у його текст ряду виправлень і уточнень.

Виступаючи в ході обговорення тексту заяви в четвер, лідер фракції "Наша Україна" (102 депутата) Віктор Ющенко підкреслив, що фракція прийняла рішення про вільне голосування і надання можливості кожному депутатові самому визначитися по цьому питанню.

За його словами, потрібно виходити з того, що Україні необхідно підтримувати партнерські відносини з польською стороною, недоцільним було би створення конфлікту в українсько-польських відносинах, у той же час, сказав Ющенко, необхідно ушанувати пам'ять загиблих у подіях на Волині.

У четвер на засіданні парламенту ряд депутатів "Нашої України" висловилися проти схвалення тексту заяви по подіях на Волині.

Лідер фракції СДПУ(о) (37 депутатів) Леонід Кравчук відзначив, що ця заява складна, як для депутатів, так і для українського суспільства, але його необхідно прийняти для збереження дружніх відносин українського і польського народів.

Говорячи про самий текст заяви, Кравчук підкреслив, що вважає за доцільне внести в нього ряд виправлень, зокрема вказати в тексті, що 60-я річниця Волинських подій є трагедією як для українського, так і для польського населення. "Ми не можемо приймати заяву, що принижувало б честь українців", - підкреслив депутат. Він також висловився за необхідність внесення визначених редакційних виправлень, після чого стане можливим прийняття документа.

Лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" (23 депутата) Степан Гавриш відзначив, що заява вимагає ряду уточнень, зокрема, у ньому не виписана форма відповідальності німецько-фашистських сил, причетних до цієї трагедії. Він висловився за прийняття документа з рядом виправлень.

Лідер фракції Соцпартії (20 депутатів) Олександр Мороз вніс пропозицію, щоб керівництво українського парламенту зв'язалося з керівництвом польського сейму для внесення уточнень у текст заяви для того, щоб виписати остаточний варіант документа, який би дав можливість голосувати по ньому одночасно в українському і польському парламентах.

Він підкреслив, що зміст прийняття заяви саме в синхронному голосуванні по документу.

Мороз висловився за необхідність переносу голосування цього питання й узгодження всіх пропозицій з польською стороною.

Член депутатської групи "Європейський вибір" (20 депутатів) Геннадій Самофалов підкреслив складність обговорюваної в парламенті проблеми, у той же час додавши, що історична справедливість повинна бути встановлена. Він заявив, що депутати, що входять у групу, готові підтримати цю заяву.

У той же час, він підтримав позицію, висловлену Кравчуком і Гавришем про можливості переглянути цей документ більш уважно для того, щоб сторони прийшли до консенсусу.

Член депутатської групи "Народовладдя" (19 парламентаріїв) Орест Климпуш підкреслив, що добросусідські відносини України і Польщі є надзвичайно важливими. Він додав, що група "Народовладдя" підтримує цю акцію, покликану примирити дві сторони. У той же час він підкреслив: "Ми не повинні принижувати достоїнство українського народу".

Лідер фракції Аграрної партії України (16 депутатів) Катерина Ващук також висловилася за необхідність погодити позиції української і польської сторін. За її словами, "ні в кого немає сумнівів" у необхідності прийняття такої заяви, однак у тексті цього документа повинне підкреслюватися "рівність українського і польського народів".

Фракції Компартії і Блоку Юлії Тимошенко висловилися проти прийняття заяви.

Представник фракції Компартії України (60 депутатів) Валерій Мішура підкреслив, що комуністи не будуть брати участь у голосуванні по цьому питанню.

Говорячи про позиції фракції, Мішура підкреслив, що ні український, ні польський народи не мають ніякого відношення до цієї трагедії. До цієї трагедії причетні визначені політичні сили, що і повинні вибачиться одна перед одною, і сповістити про це обидва народи.

Лідер фракції БЮТ (18 депутатів) Юлія Тимошенко підкреслила, що на сьогоднішній день в України і Польщі дружні, теплі і конструктивні відносини. Однак, додала вона, "залишається незрозумілим", кому спало на думку придумувати і приймати таку заяву, що повертає нас до історії шістдесятирічної давнини і "може роз'єднати український і польський народи".

За словами Тимошенко, фракція підтримує відносини української і польської сторін. У той же час, за її словами, дружні відносини складаються не тоді, коли "змушують прогинатися одну сторону".

За її словами, у відносинах повинне бути достоїнство і рівність обох сторін. Тимошенко виступила проти прийняття будь-яких заяв, що покликані роз'єднати український і польський народи.

За підсумками обговорення голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що має намір обговорити зміни до українсько-польської парламентської заяви по трагедії на Волині в роки Другої Світової війни з маршалком польського сейму Мареком Боровським.

За словами Литвина, його телефонна розмова з Боровським (Marek Borowski ) відбудеться в четвер опівдні.

Глава українського парламенту відзначив, що, що він має намір повідомити польському колезі про пропозиції до тексту заяви, висловлені депутатами Верховної Ради в ході обговорення цього питання в четвер.

У випадку, якщо польська сторона не погодиться з цими пропозиціями, на голосування в українському парламенті буде поставлений вже існуючий текст документа.

Литвин нагадав, що обговорення тексту заяви вже закрите польською стороною. Спікер також повідомив, що посол Польщі в Україні Марек Зюлковський повідомив йому, що позиція Варшави полягає в тому, що ця заява може бути прийнято тільки в автентичному варіанті.

Ряд депутатів Верховної Ради висловилися за внесення змін у першу пропозицію цього документа і змінена пропозиція звучить так: "60 річниця трагедії польського й українського населення на Волині періоду німецької окупації схиляє до міркувань про минуле і майбутнє польсько-українського сусідства" (первісний текст: "60-я річниця трагедії польського населення на Волині й у Галичині періоду німецької окупації схиляє до міркувань про минуле і майбутнє польсько-українського сусідства" - ІФ).

Голосування відбудеться після телефонної розмови спікерів парламентів України і Польщі.

Як повідомляло агентство, у заходах, присвячених до 60-річчю трагічних подій на Волині, що відзначається 11 липня, планують брати участь президенти України і Польщі Леонід Кучма й Олександр Кваснєвський.

За даними українських істориків, в українсько-польських конфліктах на Волині в 1943-1944 роках жертвами поляків стали не менш 20 тис. українців. Поляки говорять про загибель від рук бійців ОУН-УПА 80-100 тис. польських громадян.

Інтерфакс-Україна