Гельман, Павловський та Щедровицький в Україні побували у стані шизофренії

Вівторок, 22 липня 2003, 15:58
Політична реформа України, запропонована президентом Кучмою є "політтехнологічною ідеєю", яка має на меті не пустити до влади інші сили і при можливості продовжити повноваження Кучми.

Таку думку в ефірі радіо "Свобода" висловив доктор історичних наук, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

На думку політолога, реформа Кучми була "вдалим політичним і технологічним ходом". "Я вважаю, що це був саме політтехнологічний хід, тому що президент насправді не дуже дбає про цю реформу", - зазначив Гарань.

Говорячи про розвиток політичної ситуації в Україні другий учасник ефіру, політолог, керівник Центру дослідження суспільних процесів "Експерт" Кость Бондаренко зазначив про вплив "неконституційних методів (чи неконституційних центрів), які "є надзвичайно різні".

"Саме неконституційні центри призвели до впливу в 93-му році, призвели до відставки прем’єра Кучми. І сам нинішній президент Кучма пам’ятає своє "прем’єрство".

Так само, очевидно, розігрується гра по активізації неконституційних центрів такого типу зараз, коли хтось нагнітає істерію довкола кризи в продовольчому секторі. Хочуть повторити за рік до президентських виборів ту ж саму гру, яка мала місце в 93-му році", - вважає Бондаренко.

"Але є й інші неконституційні центри – це ті ж самі політтехнологи. І тут потрібно подивитися на те, що вже згадані російські політтехнологи останнім часом відіграють все менше і менше якусь роль в українському політикумі.

В українських політиків, слава Богу, вже стало трошки більше якогось сумніву щодо змоги російських політтехнологів щось зробити реально в Україні", - вважає політолог.

"Російські політтехнологи, з якими мені доводиться спілкуватися, вони просто приїздять в Україну і потрапляють в стан... ну, це назвати чимось іншим, ніж шизофренією, просто неможливо. Вони намагаються десь пристосувати українські реалії до російських моделей – у них це не виходить. І вони починають губитися, вони починають десь видавати якісь конструкції, якісь пропозиції, які є абсолютно недієздатними, які можливі лише в російському суспільстві. І, в результаті, росіяни не мають тут такого великого впливу на українську політику. Вплив російських політтехнологів на українську політику є великим міфом зараз", - зазначив у розмові Бондаренко.

Говорячи про українських політологів, політолог зазначив, що "їх роль є, в першу чергу, дорадчою. Політики можуть прислухатися до їх думки, можуть не прислухатися. І, як показує час, здебільшого вони кивають головою, але не прислухаються".