Литвин не блокуватиме відставку Зінченка

Понеділок, 24 листопада 2003, 14:55
Спікер парламенту Володимир Литвин заявляє, що не блокує розгляд заміни свого заступника Олександра Зінченка на представника СДПУ(О) Нестора Шуфрича.

"Буде внесена пропозиція щодо Зінченка, тоді Верховна Рада розгляне це питання", - сказав Литвин, додавши, що те саме стосується перерозподілу комітетів.

Водночас він заявив, що депутати, які хочуть змінити віце-спікера, мають пройти передбачену регламентом процедуру: збір 150 підписів, внесення до порядку денного, а потім надати Зінченку 5 днів для підготовки звіту про діяльність на своїй посаді.

"Я неодноразово говорив із Зінченком – і для нього проблеми не існує [відкликання з посади віце-спікера]. Якщо є бажання розглянути питання, давайте розглянемо. Але я для себе хочу зрозуміти: ми хочемо роботи в парламенті чи постійного збурення, звинувачень?" - сказав Литвин.

"Мені приємно працювати з Зінченком, приємно було працювати з Васильєвим, ми нормально співпрацюємо з Мартинюком. Я поважаю всіх без винятку депутатів і готовий їх обіймати", - сказав Литвин.

Він додав, що події в парламенті "сприймає як особисту трагедію". "Хтось каже, що за мене соромно. Не треба мене соромити, мені самому за себе буває соромно", - додав спікер.

"Які ще потрібні компроміси, щоб знайти спільні точки зору?", - запитав Литвин.

Він сказав, що ставлення до парламенту йому нагадує "Київський університет старих часів". "Є ректор, і є профком, і парламент виставляють як профком, який у всьому винен. Але перший в Конституції розділ, який стосується органів влади, присвячений парламенту. І в усіх країнах до законодавчого органу ставляться з повагою", - сказав Литвин.