Саакашвілі: "Грузинська модель" неприйнятна для України

Четвер, 25 грудня 2003, 15:03
Лідер грузинської опозиції Михаїл Саакашвілі вважає, що для України неприйнятний "грузинський варіант" розвитку подій.

Про це він заявив 21 грудня в інтерв’ю газеті "День", опублікованому в четвер.

"Грузинська модель" неприйнятна для України. Україна абсолютно інша країна, абсолютно з іншими проблемами, іншим настроєм народу, і набагато успішніша, ніж Грузія", - сказав Саакашвілі.

"Не треба мене боятися. Дехто в Києві вважає, що я такий собі Че Гевара, який експортуватиме революцію в Україну. Я абсолютно однозначно сказав у Києві, що не може бути експорту революції", - пояснив він.

Лідер грузинської опозиції також висловив думку, що зараз основним пунктом зовнішньої політики Грузії стосовно України повинно бути налагодження "хороших відносин з нинішньою українською владою, з президентом Кучмою".

"Не тільки Україна — найважливіший союзник Грузії, але і Грузія завжди бажатиме добра Україні, будь-якому її керівникові. Хоч хто б не був при владі у вашій країні, ми з ним працюватимемо, особливо з Леонідом Кучмою. Я з ним знайомий, і в мене до нього залишилися тільки теплі почуття та хороше ставлення", - сказав він.

Коментуючи свою поїздку до Києва, під час якої він зустрічався лише з лідерами опозиції, Саакашвілі відзначив, що не хотів зраджувати друзів.

"Я своїх друзів не зраджую. Мої друзі запросили мене з приватним візитом. Я маю друзів в оточенні Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко я вперше бачив, а з Морозом мене познайомив Леонід Данилович, ще коли той був спікером парламенту", - сказав він.

"Я не хотів рекламувати свою поїздку. Але так вийшло, що ще в лютому в нас із "Нашою Україною" було заплановане підписання координаційного документа, і я його підписав у Києві. Якби хтось із адміністрації захотів зі мною зустрітися, я б зустрівся з великим задоволенням", - сказав Саакашвілі.

"Ще раз повторюю, що я абсолютно не маю права втручатися у внутрішні справи іншої країни. Усі повинні зрозуміти, що я поки неофіційна особа. Хоч би хто не прийшов в Україні до влади на жовтневих виборах, і тим більше до жовтня з Леонідом Даниловичем я готовий будувати хороші, теплі відносини", - наголосив кандидат у президенти Грузії.

Він також назвав Україну "вікном в Європу", "другом" і "зразком розвитку" для Грузії.

"Для нас Україна — це вікно в Європу. Чим більше зростатимуть шанси України інтегруватися до структур Євросоюзу, тим коротшим шляхом входитиме до Європи Грузія. Для нас Україна — і друг, і зразок розвитку. Чим успішнішими будуть економічний розвиток, консолідація держави, тим більше в нас буде можливостей інтегруватися одне з одним", - сказав він.

"Звісно, ми вважаємо, що роль України — стати новою регіональною наддержавою. У регіоні тільки одна наддержава — Росія. Ми маємо намір розвивати з нею відносини, але й Україна неминуче стане наддержавою", - прогнозує Саакашвілі.

"У неї буде сильна економіка, у неї сильна оборонна міць. Вважаю, українські Збройні сили за своїми показниками зараз анітрохи не гірші за російські і, можливо, за деякими параметрами навіть кращі. Враховуючи це, ми вважатимемо Україну і гарантом нашої безпеки", - сказав грузинський опозиціонер.

Читайте також:

Міхаіл Саакашвілі: Я розраховую на дуже теплі стосунки з Кучмою, тим більше, що я його знаю