Про закриття "Сільських вістей" дізнаються у ПАРЄ

Четвер, 29 січня 2004, 12:41
Три опозиційні фракції - "Наша Україна", Соцпартії і БЮТ Верховної Ради - прийняли заяву в зв'язку з рішенням суду про закриття газети "Сільські вісті", повідомив член редакційної ради на громадських засадах, член фракції СПУ Іван Бокий.

Як заявив депутат в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер, питання про судове рішення буде поставлене на засіданні Парламентській Асамблеї Ради Європи. Крім того, представники опозиційних сил у ПАРЄ "уже провели певні консультації" із західними делегаціями, сказав Бокий.

На його думку, закриття газети може стати "додатковим стимулом" до застосування до України санкцій за порушення в сфері свободи слова, демократії.

Бокий відзначив, що представники газети мають намір звертатися за підтримкою до громадських організацій, політичних партій. За його словами, у декількох областях готуються мітинги протесту проти закриття газети. Крім того, проблему закриття газети планується також обговорити з міжнародними журналістськими організаціями.

Співрозмовник агентства також повідомив, що редакція газети "Сільські вісті" має намір оскаржити рішення Шевченківського районного суду про закриття газети. За словами Бокия, відповідно до законодавства протягом місяця після рішення суду редакція може подати апеляцію на рішення суду.

Бокий відзначив, що апеляція вже готується. За його словами, протягом цього місяця газета буде регулярно виходити. "Ніяких проблем нема, колектив працює, усі упевнені в тім, що газету вдасться зберегти", - відзначив співрозмовник агентства.

Депутат нагадав що публікації, що послужили приводом судового розгляду, були не оригінальні - це були фрагменти з книжки Василя Яременка. "Це була реклама книжки, оплачена реклама", - підкреслив він. Крім того, суд не взяв до уваги норму закону про те, що друкований орган інформації не несе відповідальності за рекламні матеріали. "Це було політичне замовлення", - вважає Бокий.

Він працював заступником головного редактора газети "Сільські вісті" у 1987-1998 р.

Як повідомлялося, Шевченківський районний суд Києва прийняв у середу рішення про закриття газети "Сільські вісті". Рішення прийняте за позовом Міжнародного антифашистського комітету (голова Олександр Шлаен), що обвинувачував газету в розпаленні міжнаціональної ворожнечі газету.

Суд виніс рішення про припинення випуску газети "Сільскі вісті" на підставі порушення газетою ч. 1 ст. 3 закону України про засоби масової інформації (друковані видання) за поширення інформації, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.

Як сказано в рішенні суду, у газеті "Сільскі вісті", у номерах від 15.11.2002 р. і 30.09.2003 р., були опубліковані статті Василя Яременка "Міф про український антисемітизм" і "Євреї в Україні сьогодні: реальність без міфів". Судом визнано, що ці статті містять у собі інформацію, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.