Янукович написав відповідь Ющенку: в нього немає 10 мільярдів

Середа, 31 березня 2004, 18:53
Кабінет міністрів України готує відповідь лідеру блоку партій "Наша Україна" Віктору Ющенку, прибічники якого провели сьогодні пікетування Будинку уряду.

Про це повідомило джерело в Кабінеті міністрів, передає УНІАН.

За даними співрозмовника агентства, експерти уряду вважають вимоги "Нашої України" щодо збільшення бюджету на 10 млрд. грн. абсурдними.

Згідно з аналітичною запискою, експерти погоджуються, що номінальний ВВП цього року може становити 310 млрд. грн.

Водночас вони переконані, що твердження про заниження доходів зведеного бюджету на 8-10 млрд. грн. ґрунтується виключно на арифметичних розрахунках (88,4 млрд. – 28,5% ВВП, які перерозподіляються через бюджет, тоді як доходи зведеного бюджету на 2004 рік затверджені на рівні 78,1 млрд.) і не враховує реальних розрахунків надходжень окремих податків і платежів до бюджету.

Зокрема, розрахунковий обсяг доходів від податку з доходів фізичних осіб, який обчислюється в поточному році за єдиною ставкою 13%, ґрунтується на прогнозних показниках фонду оплати праці – 98,4 млрд. грн. У зв'язку з цим надходження від податку на доходи фізосіб становитимуть 11,2 млрд. грн., або 3,9% від ВВП, на якому формувався бюджет-2004, та 3,8% від прогнозованого пізніше обсягу ВВП в 310 млрд. грн. Водночас у 2003 році обсяг надходжень від податку на доходи фізичних осіб становив 13,5 млрд. грн., або 5,1% ВВП.

"При цьому втрати бюджету, виходячи з темпів росту ВВП, становитимуть близько 4 млрд. грн.", – йдеться в аналітичній довідці експертів уряду.

Аналогічна ситуація і з податком на прибуток підприємств, який врахований у бюджеті в сумі 12,4 млрд. грн. у зв'язку зі зниженням ставки з 30% до 25%. При цьому урядові експерти заявляють, що при розробці бюджету-2004 виходили з прогнозу прибутку прибуткових підприємств у 2004 році на рівні 44,7 млрд. грн. (з урахуванням тенденцій до прискорення темпів зростання ВВП – 45,7 млрд.) проти 42,2 млрд., отриманих у 2003 році.

Питома вага податку на прибуток в очікуваному ВВП становитиме 4% проти 5%, або 13,2 млрд. грн., отриманих торік. Втрати бюджету від цього, вважають урядові експерти, становитимуть 3,1 млрд. грн.

Крім цього, в бюджеті 2004 року передбачені видатки в розмірі 1,9 млрд. грн. на обмін простроченої заборгованості з ПДВ на облігації державної внутрішньої позики.

"Таким чином, лише перераховані три фактори зменшують надходження до бюджету на 9 млрд. грн.", – пишуть експерти уряду.

Вони також зазначають, що приріст ВВП досягається переважно за рахунок галузей економіки, які користуються пільгами при оподаткуванні, у тому числі експортно-орієнтованих галузей, у зв'язку з чим темпи росту ВВП не можуть збігатися з темпами росту надходжень до бюджету.

Експерти також відзначають, що цілий ряд податків і платежів взагалі не залежить від темпів рості ВВП, зокрема, такі як рентна плата, плата за землю, інші ресурсні платежі, питома вага яких становить 18% у зведеному бюджеті.

Крім того, у довідці зазначається, що значні втрати бюджет має у зв'язку з мінімізацією доходів платників податків і переходом на спрощену систему оподаткування. За даними урядових аналітиків, за три роки – з 2001 по 2004 – дише кількість платників податку на прибуток скоротилася на 21%, або 118 тисяч, тобто до 444 тисяч станом на 1 січня 2004.

Вони також відзначають, що стабілізація гривні, яка відбулася протягом останніх років, та низькі темпи інфляції не можуть суттєво вплинути на збільшення надходжень бюджету, а загострення конкурентної боротьби в окремих галузях економіки може призвести до банкрутства цілого ряду платників податків і втрат бюджетних надходжень.

"Вищезазначене свідчить, що сформовані доходи бюджету на 2004 рік відповідають чинному законодавству і реальній економічній ситуації в державі", – написано у довідці експертів уряду.

Як повідомлялося, в середу "Наша Україна" провела пікетування будинку уряду і мітинг з вимогою збільшити бюджет на 10 млрд. грн. для підвищення пенсій та зарплат.

Ющенко, виступаючи на мітингу, заявив, що уряд приховує реальні доходи бюджету.

Читайте також:

МІТИНГ ЮЩЕНКА ПЕРЕДАВ ЯНУКОВИЧУ ШАПКУ-ВУШАНКУ І ВАЛІЗУ

Кучмі сподобався мітинг "Нашої України"