МОРОЗ КАЖЕ, ЩО СОЦПАРТІЯ ПІДЕ НА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА САМОСТІЙНО

Вівторок, 13 квітня 2004, 16:00
Соціалістична партія України буде самостійно брати участь у виборах президента. Про це ідеться у коментарі Олександра Мороза, поширеному за підсумками провального голосування за політреформу.

"Минулий тиждень підтвердив лише одне – справжніх прибічників реформи системи влади набагато менше, ніж можна було сподіватися. Ми відчували це раніше, переконалися остаточно тепер", – сказав Мороз.

Соціалісти, за словами Мороза, зробили для себе висновок. "Під час президентської кампанії одним з провідних гасел для соціалістів, котрі вимушені йти в кампанію самостійно, залишиться те, в чому ми переконані достеменно: реформувати систему влади, поставити її під контроль народу", – сказав Мороз.

Мороз сказав, що фракції "Наша Україна" та БЮТ не голосували за зміни до Конституції, "бо не хочуть ніяких змін" і "затягували розгляд виборчих законів".

На думку Мороза, ці сили "хочуть сучасну авторитарну систему влади прибрати до своїх рук".

"І нехай нас не вводять в оману їхні слова про небезпеку "передачі влади в руки тих же кланів", про "реформу після виборів президента". Відкинемо навіть багато разів уживаний аргумент про доброго царя, – припустимо, що таке диво буває", – зазначив лідер СПУ.

На його думку, ці аргументи "порожні". За словами Мороза, "ніяких гарантій приходу доброго царя (навіть при одному кандидатові від "трійки") не було і немає".

Крім того, каже він, влада і зараз "знаходиться в руках кланів, найперше трьох "сімей": київської, донецької, дніпропетровської".

Також, за його словами, "свита наміченого "царя" та сама, що складала становий хребет сучасної системи". За його словами, ці люди "вірою і правдою служили царю нинішньому, а сьогодні без тіні сорому перелицювалися в опозицію".

За словами Мороза, ризики залишити все як є більш небезпечними, ніж ризики змін. "Не бачити цього – значить дурити людей. Значить… підтримувати фактично владний режим".

Він ще раз закликав "домовлятися з тим, хто це розуміє" – "це невідкладне завдання для всіх, хто хоче добра людям і нашій державі".

"Змінити [Конституцію] потрібно до виборів президента. Варіанти є. Як це буде здійснюватись, ми ще і побачимо, і обміняємося думками", – додав Мороз.

Мороз також відкинув аргументи лідерів більшості, що в минулий четвер голосувався не той проект змін до Конституції.

"Чи й справді когось збив із пантелику головуючий на засіданні, назвавши не реєстраційний номер законопроекту про зміни, а номер, який присвоюється прийнятому закону? Хіба Степан Гавриш помилився? А більше 290 депутатів? Чи хто з тих, що не голосували, послався на цю причину? Ні, звичайно. Всі все розуміли, та й іншого закону не розглядалось. Нічого іншого і голосуватись не могло", – сказав він.



Читайте також:

Олександр Мороз: Якщо політреформа не відбудеться, я не виключаю своєї участі у президентській кампанії

КУЧМІСТИ НЕ ЗНАЮТЬ, ЧИ ТРЕБА ПЕРЕГОЛОСОВУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ

МІН'ЮСТ НЕ РЕЄСТРУВАВ ЗАКОНОПРОЕКТ 1674-4, ЯКИЙ СТАВИВ НА ГОЛОСУВАННЯ ЛИТВИН

ЛИТВИН ТАКИ СТАВИВ НА ГОЛОСУВАННЯ ПРОЕКТ №4105, АЛЕ З НОМЕРОМ МІН'ЮСТУ

БІЛЬШОВИКИ ЗБИРАЮТЬСЯ ПРОГОЛОСУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ЩЕ РАЗ

Поразка демократії

Думки навздогін

Фальсифікат

Свято на вулиці опозиції. Траур на вулиці Банковій

Поіменне голосування за зміни до Конституції України

Політреформа провалилася