Податківці залишили в спокої видавця книги про Тимошенко

Середа, 23 червня 2004, 11:56
Податкова інспекція Шевченківського району Києва письмово повідомила видавництво "Такі справи", що оголошена раніше перевірка підприємства не проводитиметься.

За словами заступника голови податкової інспекції Тихонова, перевірка "вважається недоцільною", повідомила прес-служба "Таких справ".

Голова і співвласник "Таких справ" Сергій Данилов вважає, що ставиться схвально до самого факту скасування перевірки, але заперечно − щодо його формулювання.

Він говорить, що податківці продовжують "хибну традицію, коли спершу видають незаконний наказ, який виконується і завдає шкоди, а потім його скасовують не через незаконність, а через якусь "недоцільність", яка не є сталим правовим висловлюванням, не є у вжитку в нормативній базі, не може бути обґрунтуванням дій службовців".

"Податківці зобов’язані законом висловлюватися ясно і однозначно: перевірку скасовано через її незаконність", - каже Данилов.

"Інакше вони залишають собі шлях для зловживань: сьогодні незаконна перевірка визнана недоцільною, а завтра може виникнути "революційна доцільність", і її почнуть проводити. Єдиний правовий наслідок такого формулювання − це те, що воно знаходиться поза рамками правового поля", - каже він.

Як повідомлялося раніше, Інститут масової інформації закликав ДПА України зупинити перевірку "Таких справ" як таку, що не відповідає закону.

Генеральний директор і співвласник центру Олександр Данилов, який отримав політичний притулок у Литовській Республіці, минулого тижня виступив із відкритим листом на адресу новопризначеного голови Державної податкової адміністрації Федора Ярошенка.

"Ви ще можете зупинити неправомірні дії своїх підлеглих, − писав автор відкритого листа, − і не потрапити в число відповідальних за ту сваволю, яку започаткували попередники Ваших попередників на цій посаді", - зазначалося у листі.

За позовом литовського інвестора "Таких справ" − ЗАТ "Tokios Tokelės" − конфлікт між українськими підприємцями і ДПА України розглядається Міжнародним центром вирішення інвестиційних спорів.

Центр ухвалив Ордер №1, згідно з яким державні органи України на період розгляду цієї справи повинні призупинити усі впровадження щодо підприємства "Такі справи".

Податківці не повинні перевіряти "Такі справи" також згідно з указом президента Леоніда Кучми, який на період президентської передвиборної кампанії наклав мораторій на податкові перевірки засобів масової інформації.

Конфлікт між ДПА України і "Такими справами" стався в період передвиборної кампанії 2002 року, коли підприємство надрукувало книгу про Юлію Тимошенко "Невиконане замовлення".

"Українська правда"