На День незалежності Зінченко ініціює позачергову сесію

П'ятниця, 13 серпня 2004, 17:36
Керівник виборчої кампанії кандидата в президенти, лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка Олександр Зінченко вважає за необхідне ініціювати скликання позачергової сесії Верховної Ради.

Відповідаючи на питання в п'ятницю на прес-конференції в Харкові, Зінченко відзначив, що це ідея "витає в повітрі".

Він висловив думку, що в суспільстві нагромадилося занадто багато "вибухонебезпечного матеріалу", додавши, що має на увазі силовий тиск на представників опозиційних сил у переддень виборів. "Сесія потрібна для того, щоб влада зрозуміла, що вона підконтрольна", - підкреслив Зінченко.

За його словами, предметом розгляду сесії може стати, зокрема, оцінка приватизаційних процесів, а також "грубі порушення в ході виборчої кампанії".

Зінченко повідомив, що штаб Ющенка подав у ЦВК 92 обґрунтованих документально підтверджених скарги про порушення ходу виборів, однак на сьогодні Центвиборчком відреагував тільки на одну з них, яку глава виборчого штабу назвав "найбільш необразливою".

Крім того, на його думку, в умовах нерівних можливостей для кандидатів щодо доступу до ЗМІ проведення позачергової сесії парламенту дозволить донести до людей точку зору, альтернативну владі.

Зінченко відзначив, що 23-24 серпня більшість депутатів Верховної Ради буде знаходитися в Києві, і в ці дні, на його думку, "буде нескладно" зібрати необхідну кількість підписів для скликання позачергової сесії, після чого вона може відбутися протягом декількох днів.

Керівник виборчої кампанії Ющенка також підкреслив, що опозиційні сили мають намір зробити все, щоб не допустити фальсифікації виборів. Зокрема, відзначив він, у день виборів 31 жовтня буде проведено "безпрецедентний в історії України екзит-полл", у ході якого буде опитано понад 50 тис. виборців.

Зінченко також підкреслив, що опозиція не дасть наповнити списки виборців "мертвими душами", відзначивши, що будуть проведені масштабні дослідження з перевірки списків виборчих дільниць.

Інтерфакс-Україна