МЕДВЕДЧУК ПРИДУМАВ, ЯК ЗНЯТИ СМЄШКА, ЩОБ САЦЮК ОЧОЛИВ СБУ?

Понеділок, 11 жовтня 2004, 16:55
Рада національної безпеки й оборони і Служба безпеки України розробили проект указу про створення Національного розвідувального органу.

Про це повідомив на брифінгу в понеділок заступник голови Служби безпеки України Ігор Дріжчаний.

За його словами, проект указу вже спрямований президентові.

У результаті його реалізації розвідка СБУ буде виділена в самостійну структуру.
"Розвідка вже готова стати самостійною структурою", - сказав Дріжчаний, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Цей процес йде в рамках реформування СБУ. Завдання реформування - перетворення СБУ в спецслужбу епропейского зразка - поставив президент України Леонід Кучма, призначаючи рік тому Ігоря Смєшка главою СБУ", - відзначив Дріжчаний.

Реформа розділена на 3 основних етапи, першим з яких і є виділення розвідки СБУ в автономну структуру.

Другим етапом є поступова передача військової контррозвідки СБУ у відання Міністерства оборони.

Третій етап - самий тривалий і об'ємний - передбачає відмову від правоохоронних функцій СБУ - відокремлення органів дізнання і слідства.

Як відомо, Ігор Смєшко в 1997-2000 був начальником Головного управління розвідки Міноборони. Він також був головою Комітету з питань розвідки при президенті України (1995-1998).

Як відомо, у політикумі давно циркулюють чутки про можливий відхід глави СБУ Ігоря Смєшка з посади через недостатню лояльність Банковій.

Можливо, саме Смєшко очолить новостворюваний розвідорган. Тоді главою СБУ стане член фракції СДПУ(о) Сацюк, якого, як вважають деякі опозиціонери, призначили туди для репресій проти опозиції.