Небезпека цензури в українському інтернеті

Понеділок, 18 жовтня 2004, 21:49
Український інтернет морозить від повідомлень про можливе блокування сайтів у прямій близькості від виборів президента. Тиждень тому було закрито доступ до сайту анекдотів про Януковича для користувачів інтернету через канали державного "Укртелекома". Тепер новий сюжет – адміністратор домену .UA "Хостмастер" не перереєстровує доменні імена.

У випадку, якщо одного "чудового" ранку "Українська правда" не відкриється за звичною адресою www.pravda.com.ua, заходьте на "УП" за адресою www.ukrpravda.com.

Подробиці того, що відбувається, читайте в матеріалі на сайті "Обозреватель".


Український інтернет паралізований!

У суботу, 16.10.04, почалася найсерйозніша за всю передвиборчу кампанію акція влади з обмеження свободи слова в інтернеті.

Після провалу спроби блокування сайту www.yanukovich.nm.ru шляхом уведення фільтрації на каналах національного провайдеру "Укртелеком" борці за "чистоту" інтернету перейшли до важкої артилерії.

У суботу, 16.10.04, адміністратор національної доменної зони .ua ТОВ "Хостмастер" припинив обслуговування заявок клієнтів, через нібито неможливість узгодити ціни на свої послуги.

При чому ж тут влада і свобода слова і як це відіб'ється на нас, запитає недосвідчений у техніці читач. А от при чому. Фактично український інтернет паралізований! Усі сайти, які закінчуються на .UA, продовжують працювати в звичайному режимі, але і це велике "АЛЕ", тому що тепер неможливо фізично перемістити сервера, на яких вони розташовані. Досить просто вилучити відповідний сервер, і усе - більше немає неугодного веб-сайту! А як вилучити - це справа податкової, МВС і СБУ.

За нашими відомостями, це тільки початок "великого полювання". У найближчий тиждень, користуючись станом "паралічу" українського інтернету, компетентні органи готують серію акцій проти неугодних мережевих ЗМІ. Список очолюють такі збудники спокою, як "Українська правда" www.pravda.com.ua і "Обозреватель" www.obozrevatel.com.ua.

До власників же менш розкручених ресурсів будуть застосовуватися інші методи. Справа в тому, що бази даних ТОВ "Хостмастер" містять докладні дані про усіх власників українських інтернет-сайтів. І зараз компетентні органи вдень і вночі займаються "зачищенням" неугодних.

Слухи про тісні зв'язки ТОВ "Хостмастер" з СБУ ходили давно. Як видно, це співробітництво і було тією секретною зброєю в боротьбі зі свободою слова в мережі, на яку натякали багато фахівців. Протягом останніх декількох років СБУ руками Антимонопольного комітету України тиснуло на це підприємство. Після рішення АМКУ про накладення на них величезного штрафу, власники ТОВ "Хостмастер" змушені були здатися.

Таким чином, Україна остаточно приєдналася до сумно відомого списку країн, де обмежують поширення інформації в інтернеті.

Але не все так погано. Досвід тих же Китаю і Бєларусі підказує вихід – власникам мережевих ЗМІ потрібно якнайшвидше замінити адреси своїх ресурсів на міжнародні і перемістити сервери за межі України. А простим користувачам бути більш наполегливим в пошуку чесної і правдивої інформації.

У випадку, якщо не стане доступною наша адреса www.obozrevatel.com.ua - її пряме "дзеркало" знаходиться за адресою: www.obozrevatel.com.

Велике прохання до усіх вас: перешліть посилання на цю новину як можна більшій кількості людей, розішліть її по своїх контакт-листах. Сподіваємося, разом ми вистоїмо!