Соціологи закликають подати у відставку колег, які сфальсифікували екзит-пол на користь Януковича

Вівторок, 16 листопада 2004, 15:09
Директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів закликав Олександра Яременка добровільно подати у відставку з поста віце-президента Соціологічної асоціації України.

Це сталося 15 листопада 2004 р. у прямому ефірі "Громадського радіо", повідомляє прес-центр фонду.

Кучерів звинуватив Яременка у оприлюдненні неправдивих даних опитувань громадської думки.

"Він представив таблиці з результатами 4-х опитувань, два з яких були неправдивими. Одне з них — відомого Глєба Павловського (проведеного Фондом "Общественное мнение"), інше — перекручені дані центрів "Соціс" і "Соціальний моніторинг". Ці результати були дезавуйовані самими авторами опитування. Однак, Олександр Яременко використав їх для підтвердження перемоги Віктора Януковича в першому турі виборів", - йдеться у повідомленні.

Кучерів вважає, що "дезінформація громадян з допомогою псевдоопитувань і клонування екзит-полів має на меті похитнути довіру громадян до самої ідеї екзит-полу як до ефективного засобу боротьби з фальсифікаціями на виборах".

У спотворенні даних на користь Віктора Януковича відомий соціолог Ірина Бекєшкіна звинувачує соціологів Ольгу Балакірєву та Миколу Чурилова.

Вона також прокоментувала круглий стіл на телеканалі УТ-1 одразу після дебатів, на якому зібрались провладні соціологи та політологи. Бекєшкіна назвала його "заздалегідь запланованим дійством, дуже далеким від правил "дуелі": на одного з учасників поєдинку накинулася свита дуелянта іншого".

Так само Бекєшкіна прокоментувала і виступ на цьому круглому столі Чурилова:

"Гадаю, що виступ Чурилова, а особливо — його обличчя було б корисно транслювати перед усіма даними, що йтимуть від нього. Як він виправдовувався, як нервував, що ну ніяк зараз не може одразу представити соціологічних даних, хто переміг у дебатах! Бо ще ж треба комусь дзвонити, когось про щось питати... " – сказала вона.

Вона також звернулася до Чурилова: "Хіба присутнім у студії була потрібна ще якась "проміжна" процедура, щоб Ви оголосили перемогу "правильного" кандидата? У Вас є досвід, як це зробити в екзит-полі, чому б те саме не зробити й стосовно теледебатів?"

"Я думаю, що вже сьогодні-завтра ми почуємо від "незалежних" соціологів Чурилова і Балакірєвої про перемогу Януковича у теледебатах. То чому це не можна було сказати ще вчора?" – сказала вона.

Нагадаємо, що Український інститут соціальних досліджень (керівник - Яременко) і Центр "Соціальний моніторинг" (керівник - Балакірєва) проводили екзит-поли під час першого туру виборів, однак їхні результати були на користь Януковича й не збіглися з результатами ЦВК й анонімного екзит-полу.

"Українська правда"

Читайте також:

Політтехнолог Януковича Павловський зробив подарунок Ющенку