"Репортери без кордонів" констатують тиск влади на ЗМІ

П'ятниця, 19 листопада 2004, 12:22
Міжнародна журналістська організація "Репортери без кордонів" стурбовані зростанням загрози свободи преси перед другим туром виборів президента.

Про це сказано в повідомленні "Репортерів без кордонів", передає "Український вибір".

"Майже всі методи були використані для того, щоб не допустити повного висвітлення (виборчої) кампанії", - заявляють "Репортери без кордонів".

Серед загроз свободі преси в цей період організація назвала те, що журналістів обмежують у доступі до інформації, а також загрожують їм фізичним насильством і звільненням з роботи.

"Репортери без кордонів" звернули увагу на те, що тележурналісти продовжують протестувати проти систематичного використання керівництвом телеканалів "темників" - переданих редакторам телеканалів інструкцій про те, як висвітлювати певні теми.

Як приклад, "Репортери без кордонів" повідомили про акцію протесту проти тиску на тележурналістів, яку близько 20 співробітників телеканалів провели 16 листопада біля будинку телецентру в Києві.

"Репортери без кордонів" також повідомили, що 31 жовтня на виборчій дільниці був побитий журналіст "5 каналу" Сергій Скоробохатко. А 3 листопада невідомі напали на журналіста газети "Голос Криму" Енвера Мусаєва в Сімферополі.

"Репортери без кордонів" також звернули увагу на те, що 17 листопада Державне підприємство зв'язку "Укрпошта" відмовилося доставити передплатникам 630 тис. примірників газети "Сільські вісті", у номері якої лідер Соцпартії Олександр Мороз закликав виборців підтримати в другому турі виборів кандидатуру лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Як повідомлялося, раніше Міжнародна федерація журналістів також закликала українську владу припинити втручання в діяльність засобів масової інформації перед другим туром виборів президента.

Читайте також:

Газету про Ющенка заблокували, хоча про Януковича розлетілася по Україні