Американці приписали собі успіхи помаранчевої революції і зізналися, як вони боролися при Кучмі

Вівторок, 29 березня 2005, 10:34
Заходи, які здійснювали США в Україні під час виборчої кампанії, в основному полягали у створенні умов для проведення вільних і справедливих президентських виборів.

Перелік заходів був виданий Держдепартаментом у супровідному документі до щорічного звіту про стан прав людини у світі. Окремий розділ в документі присвячений Україні.

Серед головних заходів були — зміцнення верховенства закону, незалежних мас-медіа, підтримка розвитку громадянського суспільства та роботи правозахисних організацій.

Ці заходи здійснювалися дипломатичним шляхом, а також підтримкою різних допоміжних програм, реалізацію яких Сполучені Штати координували з різними донорами та міжнародним співтовариством.

У документі підкреслюється, що американські дипломати та інші офіційні особи постійно наголошували під час зустрічей з українськими високопосадовцями, включно з президентом Леонідом Кучмою, що майбутнє членство України в таких євроатлантичних структурах як НАТО залежатиме від рівня поваги Києва до демократичних принципів та людських прав.

Згадується також про окремі візити в Україну, які протягом останнього року здійснили колишні та нинішні американські посадовці та про критику, висловлену після другого туру президентських виборів спецпредставником президента Буша сенатором Річардом Лугаром та держсекретарем Коліном Павеллом.

У документі зазначається, що ця критика була важливим фактором у низці подій, які врешті-решт спонукали Верховний Суд України визнати оголошений результат другого туру виборів недійсним.

Щоб не допустити порушень людських прав українськими силами безпеки, продовжується в документі, посольство США в Києві продовжувало співпрацювати з українським військовим істеблішментом.

Також зазначається, що хоч торішні події в Україні - виключно заслуга українського народу, американські заходи на підтримку вільних і справедливих виборів, верховенства закону, громадянського суспільства та незалежних медіа, безумовно, були позитивними факторами під час перебігу президентських виборів та в рамках кампанії народного опору, яка велася у відповідь на намагання влади придушити волю народу.

Підкреслено, що "помаранчева революція", яка стала наслідком цієї кампанії опору, врешті-решт спромоглася докорінно трансформувати як політичний ландшафт, так і медіа-простір в Україні.

На обкладинці документа, на одному із чотирьох фотознімок - зображення Віктора Ющенка, який у день своєї інавгурації запускає білого голуба з помаранчевим стягом.

За матеріалами Голосу Америки