Рибачук говорить, що є ризик провалу одного із пріоритетів Ющенка-2005

Субота, 14 травня 2005, 14:00
Віце-прем'єр Олег Рибачук говорить, що Україна може не вступити до Світової організації торгівлі до кінця 2005 року, як заявлялося раніше.

"Нам треба визначитися, що важливіше – сирі шкури крупної рогатої худоби чи переваги, які дає членство в СОТ", - сказав Рибачук у коментарі журналістам.

За його словами, "серйозною проблемою у питанні вступу до СОТ є аграрне лоббі, хоча з таким стикалися всі інші країни".

"Я як член уряду не розумію, коли з одного боку переваги СОТ, а з іншого – питання, які дискутуються, наприклад, ціни на цукор", - сказав Рибачук.

Також, за його словами, ще однією перешкодою є невирішення питання захисту інтелектуальної власності.

"Не вирішивши це питання, нічого робити неможливо", - сказав Рибачук. "Ми номер один в чорному списку порушників прав інтелектуальної власності".

Він додав, що зараз цими питаннями займається Міністерство науки і освіти, а для виконання міжнародних вимог треба, щоб правоохоронні органи.

За словами Рибачука, навіть якщо наступного тижня парламент ухвалить закон про захист інтелектуальної власності, це не є вирішенням всіх проблем.

Також, додав Рибачук, "не підписавши протокол з США, нереально говорити про СОТ". Як відомо, це неможливо зробити, не розв'язавши проблему піратства.

Крім того, вважає Рибачук, просуванню до СОТ заважає і інвестиційний клімат в Україні, зокрема, скасування пільг у вільних економічних зонах.

"Я був на Закарпатті (де раніше була спеціальна економічна зона), бачив, що відбувається. Викупили 20 гектарів землі, кажуть – тут міг бути цех компанії по зборці комплектуючих для "Пежо"... Але він пішов у Китай", - сказав Рибачук.

Однак зараз, за словами Рибачука, "найкращий політичний момент для вступу до СОТ, бо кожна країна говорить, що готова іти нам назустріч".

Рибачук сказав, що найближчим часом відбудеться засідання Ради нацбезпеки, присвячене СОТ.

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко заявляв, що вступ до СОТ є одним із пріоритетів на 2005 рік.

"Українська правда"