Росія образилась на Україну за угоду з Туркменбаші

Неділя, 26 червня 2005, 21:06
При вильоті української делегації з Туркменістану після підписання договору про поставки газу Росія відмовилася надати українцям повітряний коридор.

Про це сказав голова "Нафтогазу України" Олексій Івченко в ефірі програми ТСН каналу "1+1" у неділю ввечері.

"При вильоті з Туркменістану Російська Федерація чомусь не надала нам повітряного коридору через РФ, і ми летіли через територію Азербайджану і Грузії на годину довше", - сказав Івченко.

Він назвав цей випадок свідченням того, що "ми зробили все вірно", маючи на увазі підписання угоди про поставки туркменського газу в Україну.

Івченко також повідомив, що в майбутньому між Україною й Туркменістаном не буде компаній-посередників на зразок "РосУкрЕнерго".

"Жодних посередників не повинно бути між "Нафтогазом" і Туркменістаном, між "Нафтогазом" і російським "Газпромом". Ми здатні і в силах здійснювати ці стосунки напряму", - сказав Івченко.

"Якщо ми за 5 місяців поточного року сплатили до державного бюджету 4 млрд 800 млн гривень порівняно з відповідним періодом минулого року, де було 2,5млрд, то вдвічі збільшення надходжень до бюджету з неба не взялося. Йдеться і про посередників, і про ті схеми, які працювали", - сказав він.

Івченко повідомив також, що перехід на розрахунок за туркменський газ "чистою валютою" був ініціативою української сторони.

"Це було українською ініціативою, і я неодноразово звертався до президента Ніязова з тим, щоб перейти на грошову схему розрахунків", - сказав він.

За його словами, при старій схемі розрахунку Україна сплачувала Туркменістану 2 млрд 800 млн доларів на рік, а за новою схемою – по 44 долари за 1 тис. кубометрів - 2 млрд 95 млн доларів.

"Але плюс ще є економія на транзиті туркменського газу через територію Узбекистану, Казахстану і Росії, бо ми платимо за транзит 37,5% газом природним. Але 37,5% від ціни 58 доларів складає, безумовно, більше, ніж 37,5% від ціни 44 долари. Тому ми ще економимо на оплаті за транзит", - сказав голова "Нафтогазу".

"Таким чином, ми економимо вже не 14, а близько 20-22 доларів. Я хочу підкреслити, що економія 20-22 долари є майже еквівалентною ціні природного газу, по якій ми продаємо населенню", - сказав Івченко.

Щодо боргу по товарних поставках перед Туркменістаном за 2004 рік, Івченко зазначив, що такий борг існує в розмірі 61 млн доларів.

"Ми з президентом Ніязовим домовилися, що протягом двох місяців ми цей борг товарними поставками погасимо. І певна кількість товару по цьому боргу вже в дорозі знаходиться", - сказав голова "Нафтогазу".

"Українська правда"

Читайте також:

Івченко домовився про газ з Туркменбаші, а Росія підніме ціни

Туркменбаші звинуватив Україну, що вона його "красиво дурить"