Ющенко створить міністерство, щоб шахтарі не йшли торгувати наркотиками

П'ятниця, 15 липня 2005, 20:03
Президент Віктора Ющенко підпише указ про виділення з міністерства палива й енергетики окремого міністерства вугільної промисловості.

Про це він сказав у п’ятницю, виступаючи перед керівниками Донецької області.

За його словами, міністерство має стати "інтелектуальним центром реорганізації галузі".

"Давайте віддавати те, що може приносити кошти, щоб воно працювало ефективно, щоб було в руках, які можуть множити це. Шахти, які потрібна державна підтримка - давайте їх виділимо, шахти, які потрібно закрити – закрити. Ми повинні чесно говорити людям", - сказав президент.

Що стосується металургії регіону, то Ющенко порадив не скаржитися на погану кон'юнктуру на ринку металопродукції, а вчасно вміти "підстелити соломку".

"Ви повинні шукати ринки, бути гнучкішими, бо ви вже пуд солі з'їли. Виграти бій на ринку – це виключна задача виробника. Не завжди ж ціна на нафту і газ є такими, які ми хочемо. Так само і металопродукція. Ви повинні накоплювати жирок, прогнозувати гірші періоди", - зазначив президент.

Ющенко також вказав, що багато проблем в галузі є через те, що країна не має статусу ринкової економіки.

Ющенко окремо відзначив проблему безробіття в області - 170 тис. безробітних.

Ющенко доручив главам районів Донецької області протягом 30 днів вирішити проблему працевлаштування як мінімум однієї людини з родини, у яких не працює жодна людина.

"Бо коли дорослий чоловік не працює, то він може три години дивитися в очі дружині і казати, що нічого не може зробити, але до вечора він почне робити, праведне і неправедне. І скоріше – неправедне. Він буде йти до бандитів, у підворотню, торгувати наркотиками, бо йому потрібен шматок хліба", - сказав президент.

Ющенко додав, що через 30 днів спеціальна комісія повинна зробити доповідь по питанню робочих місць. Він також відзначив, що в Донецькій області створено 40 тис. робочих місць замість 50 тис. запланованих.

Президент підкреслив, що поставлена задача не є не обов'язковою: "Це директива - створити 1 мільйон робочих місць за цей рік по всій Україні. Будуть летіти голови усіх по всій Україні. Відповідальні отут винятково глави райадміністрацій".

Українська правда, Ліга