Кучму ледь не вбили в Баку, а Кравчука, коли він "йшов у народ"

Середа, 17 серпня 2005, 14:02

На Леоніда Кучму намагалися вчинити замах за допомогою вибухового пристрою, коли він в перебував Азербайджані, будучи президентом України.

Про це розповів колишній перший заступник Управління державної охорони, екс-начальник особистої охорони Кучми Сергій Кислов в інтерв’ю каналу НТН у вівторок.

"По Леоніду Даниловичу були факти, наприклад, коли було знешкоджено вибуховий пристрій на мостовому переході в Азербайджані, у Баку", - сказав він.

Кислов також розповів про замах на першого президента Леоніда Кравчука, якого він також певний час охороняв.

"У Дніпропетровську Леонід Макарович відвідував заходи за участю великої кількості людей, як ми називаємо, йшов у народ, і начальнику його особистої охорони в бік засунули заточку, і він лікувався після цього", - повідомив колишній перший заступник УДО.

Відповідаючи на питання, чи мав право тоді ще кандидат у президенти Віктор Ющенко в ту ніч, коли його нібито отруїли, відмовитись від послуг охоронців, Кислов сказав, що "за законом, і за всіма відомчими інструкціями, вони повинні були знаходиться поруч з охоронюваною особою".

На його думку, в такому разі провину за отруєння Ющенка має нести саме його охоронці, а саме майор Петро Плюта, колишній охоронець Ющенка, тепер – начальник УДО.

"Однозначно (Плюта має нести відповідальність). Навіть тут це і кримінальна відповідальність", - зазначив Кислов.

Відповідаючи на питання, чому охорона Ющенка не забезпечила безпеку президента під час його сходження на Говерлу, Кислов зазначив, що це сталося, тому що "керівники не дозволили охороні, яка готувала весь цей захід говорити президенту" про можливі наслідки.

"Напевно, побоялися сказати", - додав він.

Крім того, на думку Кислова, сьогодні Управління держохорони "перетворилося на політичний клуб"

"Раніше такого не було, це однозначно. На сьогоднішній день просто нівелюється вся охорона, проведення охоронних заходів..."


"Українська правда"