Ющенко попросив сенатора зберегти Україні 8 мільярдів

Понеділок, 29 серпня 2005, 15:20

На зустрічі з сенатором США Ричардом Лугаром президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що Сполучені Штати підтримають міждержавний протокол щодо вступу України до Світової організації торгівлі.

Як повідомили у прес-службі президента, у ході зустрічі обговорювалися перспективи скасування поправки Джексона-Веніка стосовно України, членство нашої держави у Світовій організації торгівлі, отримання Україною статусу країни з ринковою економікою та перспективи євроатлантичної інтеграції України.

Президент України наголосив, що, за оцінками експертів, "сьогодні Україна втрачає приблизно 8 млрд. доларів на рік" через те, що вона не є членом СОТ та не має статусу країни з ринковою економікою.

Ющенко висловив сподівання на підтримку керівництва США у підписанні відповідного протоколу по СОТ зі Сполученими Штатами Америки.

У свою чергу, сенатор Лугар підкреслив, що США підтримують Україну в її прагненнях до європейської та євроатлантичної інтеграції. Він також висловив сподівання, що найближчим часом питання щодо скасування поправки Джексона-Веніка для України будуть вирішені позитивно.

У зустрічі також взяли участь сенатор Барак Обала, посол США в Україні Джон Гербст, перший заступник державного секретаря України Олександр Моцик.

Україна підписала двосторонні протоколи про доступ до ринків товарів та послуг в рамках переговорів про вступ України до СОТ з 37 країнами-членами цієї міжнародної організації.

Делегація України активно продовжує двосторонні переговори з делегаціями ще 13-ма країн-членів робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ, а саме зі США, Австралією, Китаєм, Вірменією, Киргизстаном, Колумбією, Хорватією, Перу, Панамою, Еквадором, Єгиптом, Ісландією, Тайванем.

Двосторонні переговори про вступ України до СОТ з делегаціями Перу, Колумбії, Єгипту, Хорватії, Панами, Еквадору та Ісландії знаходяться на завершальному етапі і підписання відповідних протоколів очікується найближчим часом.

Як відомо, згідно з указом президента України від 15 червня 2005 року №951/2005 "Про заходи щодо забезпечення вступу України до СОТ" та програмою дій уряду України передбачається завершити переговори щодо вступу нашої держави до СОТ до кінця цього року.

УНІАН