Гроші Мінтрансу Кірпа вкладав не в Януковича, а в квартири?

Понеділок, 29 серпня 2005, 17:01

На бюджетні кошти Міністерства транспорту у 2004 році купувалась нерухомість у Києві через рахунки фірм дочки і сина колишнього міністра транспорту Георгія Кірпи.

Про це заявив керівник Національного центрального бюро Інтерполу України Кирило Куликов на брифінгу у понеділок, відповідаючи на питання, чи правдивою є інформація про те, що за кордоном виявлені валютні рахунки "Укрзалізниці", через які йшли гроші на вибори.

"Це не рахунки "Укрзалізниці". Це рахунки осіб, які афільовані до колишнього голови Мінтрансу Георгія Кірпи, тобто це рахунки його сина і дочки, точніше фірм, якими вони володіють", - сказав він.

За словами Куликова, через ці рахунки бюджетні кошти пішли не на вибори, а "направлялись на купівлю нерухомості в Києві, найбільш коштовної нерухомості". Водночас він не сказав, які суми грошей перераховувались на купівлю нерухомості і для кого вона передбачалась.

Керівник Інтерполу також повідомив, що австрійські правоохоронці порушили справу щодо відмивання коштів через фірму, зареєстровану в Австрії, володаркою якої є дочка Кірпи.

"Цю справу буде направлено до суду і буде прийматися рішення, чи буде розглядати цю справу австрійський суд, чи ця справа буде направлена в Україну", - сказав Куликов.

Коментуючи інформацію про те, що колишній мер Одеси, оголошений у міжнародний розшук, перебуває в Африці, Куликов зазначив, що "громадянин з паспортом Руслан Боделан до Південної Африки не в’їжджав".

"Може бути, що в’їхав якийсь інший громадянин, з іншим паспортом, але пан Боделан з України в Африку не в’їжджав", - сказав він.

Куликов зазначив, що не володіє інформацією про місцеперебування Боделана. "Ми його розшукуємо, але в Україні його немає", - сказав лише він.

Водночас керівник Національного інтерполу також повідомив, що генерал Олексій Пукач, звинувачений у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, оголошений в міжнародний розшук, з України під своїм ім'ям не виїжджав.

Відповідаючи на питання журналістів, чи дійсно Пукач перебуває в Ізраїлі, про що раніше повідомляли ЗМІ, Куликов сказав: "Ми не можемо ні підтвердити, ні спросувати інформацію, де він перебуває".

"Українська правда"