Луценко "взяз слід" Тулуба?

Понеділок, 10 жовтня 2005, 12:41

Міністерство внутрішніх справ заявляє про викриття шахрайського заволодіння державними коштами держслужбовцями під час закупівлі товарно-матеріальних цінностей на потреби українських атомних електростанцій.

Про це в понеділок повідомляє департамент із зв’язків з громадськістю МВС України.

Зокрема в заяві зазначається, що "працівниками ГУБОЗ МВС України викрито факти шахрайського заволодіння держкоштами службовцями держпідприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", президентом якої на той час був колишній міністр палива і енергетики Сергій Тулуб, та товариств з обмеженою відповідальністю "НВО "Орбіта" і "ПТЗ "Укртяжмаш" під час здійснення закупівлі товарно-матеріальних цінностей на потреби українських атомних електростанцій".

Встановлено, що один із підрозділів "Енергоатому" без погодження з Національним комітетом регулювання електроенергії уклав у жовтні минулого року договори та перерахував кошти на загальну суму 65 млн. 168 тис. грн. ТОВ "ПТЗ "Укртяжмаш" та "НВО
"Орбіта", які не входять до переліку підприємств, що виготовляють обладнання та запасні частини для енергоблоків АЕС.

При цьому "Укртяжмаш" поставив на атомні станції товарно-матеріальних цінностей на суму майже 1,8 млн. грн., а "НВО "Орбіта" поставок взагалі не проводило.

Як повідомляє департамент, далі згадані комерційні підприємства перерахували отримані від "Енергоатому" кошти двом підприємствам з ознаками фіктивності й за допомогою фіктивних операцій перевели їх в готівку.

Згодом ТВО "НВО "Орбіта" і "ПТЗ "Укртяжмаш" було оголошено банкротами, однак посадовці ДП НАЕК "Енергоатом" грошових вимог до них не заявили. Таким чином, державі було завдано збитків на суму 65 млн. 168 тис. грн.

"За цими фактами прокуратурою м. Києва порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Триває розслідування", - зазначає департамент.

"Українська правда"