Ківалов назвав винних у фальсифікації виборів

Неділя, 20 листопада 2005, 22:20

Екс-голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов заявляє, що не брав участі у фальсифікації виборів президента в 2004 році.

"Не брав. І члени ЦВК не брали", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу", показаному в неділю, відповідаючи на питання журналіста.

За його словами, фальсифікація виборів взагалі не могла проводитися на рівні ЦВК.

"Фальсифікація виборів – це підробка документів. Це пов'язано з дільничною комісією, тому що там підраховують голоси", - сказав Ківалов. "А територіальна комісія не підраховує голоси, ЦВК не підраховує голоси", - додав він.

Тому, вважає Ківалов, Центрвиборчком не може нести карну відповідальність за фальсифікації. За його словами, щоб це стало можливим, повинен бути доведений прямий зв'язок між вказівками ЦВК і діями дільничної виборчої комісії.

"Якби ЦВК зібралася... і вирішила "Давайте підтримаємо саме цього кадидата. От ти повинен зробити це, ти – це, ти – це". Тоді б була змова", - сказав Ківалов. "А так ніхто з членів ЦВК не робив цього. Про яку кримінальну відповідальність може йти мова, якщо цього просто не було в природі?", - вважає він.

Говорячи про неправдиві дані голосування, що надходили на транзитний сервер ЦВК, Ківалов відзначив, що дані на сервері "не мають ніякого юридичного значення".

"За законом тільки протокол з мокрою печаткою має юридичне значення. А те що оперативно надходило на сервер – то і без цього сервера могли б обійтися", - сказав він. "Сервер – це тільки розмови для бідних", - додав Ківалов.

Відповідаючи на питання, чи не сташно йому було повідомляти Віктора Януковича переможцем другого туру виборів у "помаранчевому" Києві, Ківалов сказав: "Я зробив те, що повинен був зробити. Те що мені дали, принесли протоколи".

"Я не мав права вчинити по-іншому. Не знаючи деталей, що відбувається у дільничних комісіях", - сказав він.

Українська правда