Росіянам заважає, що в України інші плани на НАТО

Четвер, 15 грудня 2005, 14:39

Росія й Україна дотримуються принципово різних моделей співробітництва з НАТО, що не сприяє зміцненню двосторонніх контактів між Москвою і Києвом.

Таку думку висловив голова комітету Держдуми у справах СНД і зв'язках зі співвітчизниками Андрій Кокошин, передає "Інтерфакс-Україна".

"У Європі цілком прийнятна реалізація таких формул забезпечення безпеки і стабільності, що припускали б одночасно дружні відносини України і з Росією, і з окремими країнами Євросоюзу, самим ЄС і з США", - сказав він.

За його словами, для цього Україна "має залишитися у військово-політичних відносинах поза будь-якими блоками відповідно до її декларації про державний суверенітет".

При цьому парламентарій підкреслив, що "Росія не прагне в НАТО ні в якому форматі й у той же час розвиває співробітництво з Північноатлантичним альянсом".

Кокошин підкреслив, що між Росією і державами - членами НАТО, також як і між Організацією договору про колективну безпеку і НАТО, розвивається співробітництво в сферах, що відповідають національним інтересам Росії й інтересам міжнародної безпеки в цілому, і тоді, коли таке співробітництво здійснюється на "справді взаємовигідній і рівноправній основі".

"Тільки на такому фундаменті можуть досягатися реальні і стійкі результати в боротьбі з тероризмом, з поширенням зброї масового знищення, у забезпеченні міжнародної енергетичної безпеки", - підкреслив Кокошин.

Він відзначив, що серед держав-членів НАТО в Росії "досить продуктивні" відносини налагоджені з Німеччиною, Францією, Іспанією, Туреччиною і Грецією.