Томенко знайшов, як в Лондоні перепродають київську землю за мільйони доларів

Понеділок, 13 лютого 2006, 18:06

Блок Юлії Тимошенко обіцяє провести повну інвентаризацію земельних ділянок, взятих під будівництво у Києві, і продавати їх виключно на українських аукціонах.

Про це заявив в понеділок на прес-конференції заступник керівника БЮТ Микола Томенко, який очолює список блоку до Київради.

Представляючи програму БЮТ "Справедливий Київ", Томенко сказав, що Києвом фактично керують чотири політичні сили – Партія регіонів, "Наша Україна", Народний блок Литвина і партія "Європейська столиця", представники яких і складають керівництво столиці.

Він також зазначив, що будівельні майданчики в Києві роздаються практично безкоштовно депутатам і посадовцям КДМА, а потім відбувається перепродаж цих ділянок за кордоном.

"Є одна дуже цікава політична сила – "Європейська столиця", і я зрозумів, чому вона так називається. Вона хоче допомогти Європі за рахунок киян", - зауважив Томенко.

За його словами, представники цієї партії, які входять до владних структур Києва, "отримують землю за кілька сотень тисяч гривень, а потім за сотні мільйонів доларів продають європейським колегам нашу київську землю".

Він продемонстрував документи, відповідно до яких, компанія одного з лідерів "Європейської столиці" Лева Парцхаладзе виставляє земельні ділянки на аукціоні у Лондоні.

"Цінова політика у Лондоні на нашу землю: ділянка землі на Кловському узвозі - 2,9 млн. дол., на Ярославовом валу – 7,2 млн. дол. Апартаменти із землею – 26 млн. дол. тощо. Загалом, виставлено на аукціон землі від компанії Парцхаладзе на 103 млн. 800 тис дол.", - сказав Томенко.

Він додав: "Якщо така європейська столиця, то ми тоді противники такої європейської столиці".

Томенко також наголосив на необхідності дати об’єктивну оцінку ситуації на ринку житла. Він розповів, що у Москві існує реєстр на кожну ділянку землі і кожен рух таких майданчиків від власника до власника.

На його думку, у Києві також необхідно провести інвентаризацію виділених ділянок, і, якщо протягом одного-двох років там не починалось будівництво, повернути їх у комунальну власність та продати на відкритому аукціоні, сказав він. "Цю спекуляцію землі ми зупинимо, це для нас один із пріоритетів", - наголосив Томенко.

Він також зазначив, що усі принципові питання життя столиці мають вирішуватися шляхом міського референдуму або суспільного опитування, а не рішеннями міськради або тим більше мера.

За словами Томенка, БЮТ не має наміру брати участь у виборах київського мера, але планує установити над ним такий контроль, що за рік жителі столиці забудуть його прізвище.

"Він буде системно працювати, не буде робити заяви, що він зі своєї кишені квартири виділяє або роздає гроші пенсіонерам, тому що він з нашої кишені все це робить", - підкреслив Томенко.

УНІАН, Ліга