Чорноморський флот порушує Конституцію як виняток

Вівторок, 31 жовтня 2006, 18:21

Пролонгація договору про тимчасове перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України суперечить Конституції.

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, повідомляє Обком із посиланням на УНІАН.

"У Конституції нашої держави є дуже чітке положення про те, що на території України не можуть розташовуватися іноземні військові бази", – зазначив Огризко.

Він додав, що перехідними положеннями було зроблене виключення для ЧФ РФ, що на той час уже базувався на території України.

Огризко підкреслив, що в рамках засідання підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ це питання не розглядалося, але українська сторона підтвердила свої зобов'язання відповідно до підписаних договорів.

"Не думаю, що найдеться 300 депутатів ВР України будь-якого скликання – цього або наступного, які зможуть змінити Конституцію під потреби флоту або якогось іншого військового об'єднання. Тоді це буде парламент малоросійської губернії, а не незалежної держави", – сказав Огризко.

Отже, мова про продовження перебування ЧФ на території України після 2017 року не йде, відзначив він. Крім того, Огризко підкреслив, що національні інтереси у сфері безпеки визначаються колегіально і за це відповідає РНБО України.

"Я думаю, що певні спекуляції, що виникають навколо цього питання, не мають під собою підстав", – сказав Огризко.

У той же час, він зазначив, що оскільки на виведення флоту потрібен певний час, важливо визначитися, яким чином почати цей процес завчасно, щоб потім не створювати проблем ні для України, ні для Росії.

Як відомо, 30 жовтня прем'єр-міністр України Віктор Янукович не виключив можливості продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України після 2017 року.