Уряд відкушує останні права Ющенка

Середа, 21 лютого 2007, 14:22
Уряд просить суд визнати нечинним право Віктора Ющенка узгоджувати перелік посад деяких керівників військових формувань, правоохоронних органів та органів дипломатичної служби.

Це право було надано президенту його указом від 4 грудня 2006 року №1025, який Кабмін через суд намагається визнати "частково незаконним і нечинним".

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, у своєму позові Кабінет міністрів просить скасувати у судовому порядку пункти 1, 2 та 5 переліку, затверженному указом.

Уряд вважає неправомірним пункт, згідно з яким президентом погоджуються кандидатури заступників міністра внутрішніх справ, начальників та заступників начальників обласних управлінь МВС, керівників структурних підрозділів МВС, ректора вищого навчального закладу МВС, а також заступників командувача внутрішніх військ МВС тощо.

На думку позивача, міліція не є збройними силами чи військовим формуванням, що витікає із законів "Про оборону України" та "Про міліцію".

Також, на думку Кабміну, не відповідає законодавству пункт 2 порядку, в якому йдеться про посади заступників міністра МЗС, керівників структурних підрозділів МЗС, радників-посланників, радників дипломатичного представництва тощо.

Це ж саме зауваження Кабінету міністрів стосується й пункту, яким президент надав собі право погоджувати кандидатуру голови державної служби експортного контролю та його заступників.

Уряд наголошує, що "президент вправі здійснювати лише ті повноваження, які визначаються виключно Конституцією", йдеться у повідомленні прес-служби Мін'юсту.

Кабінет міністрів просить суд зважити, що основний закон не містить положень, які б надавали президенту повноважень щодо погодження кандидатур для призначення на посади заступників міністрів, а також керівників структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

У позові вказується, що відповідно до Конституції, Кабінет міністрів є вищим органом у системі органів виконавчої влади і "лише уряд має право призначати та звільняти з посад за поданням прем‘єр-міністра керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету міністрів України".