КС може зарубати всі дострокові вибори

Понеділок, 14 травня 2007, 16:40

Відкриття Конституційним Судом провадження щодо указу президента про розпуск парламенту від 26 квітня може опосередковано руйнувати досягнуті домовленості по вирішенню кризи в державі.

Таку думку на брифінгу в понеділок висловив представник президента в КС Володимир Шаповал.

"Коли йдуть переговори, дискусії в рамках робочої групи, коли є інформація, що найближчим часом буде встановлена дата дострокових виборів, подібні поспішні дії КС можуть з одного боку виглядати юридично виваженими, а з іншого - політично безвідповідальними", - зазначив він.

"Вони можуть опосередковано руйнувати чи ставити перешкоди на шляху таких домовленостей", - додав представник президента.

Коментуючи інформацію про те, що КС відкрив провадження щодо указу президента від 26 квітня, продовжуючи розгляд указу від 2 квітня, Шаповал зазначив:

"Я не хотів би шукати політичного підтексту, але складається враження, що це або прояв юридичної неделікатності, або це спроба проводити лінію, яку можна охарактеризувати як політичну – спроба або натяк на спробу об'єднати провадження по чинному і не чинному актам".

"КС робить спроби грати в політичну гру. Відверто кажучи, такі спроби є не тільки хибними, але й вкрай не корисними для Конституційного Суду", - попередив представник президента.

При цьому він додав, що вважає необхідним припинення провадження щодо першого указу президента.

Також Шаповал зауважив, що не має інформації про призначення судді-доповідача у справі щодо указу президента від 26 квітня: "Закликаю вас до спостережень - вони можуть бути красномовними. Нічого не буває випадковим, у тому числі і суддя-доповідач у конкретній справі".