Росія і Казахстан спихнуть фосфор на плечі України?

Субота, 21 липня 2007, 12:02

Директор казахстанського заводу "Казфосфат" Леонід Франгуліді не виключає, що уцілілий фосфор, цистерни з яким зійшли з рейок у Львівській області, буде переливатися в цілі цистерни на території України.

"Велика ймовірність того, що переливання речовини в цистерни відбудеться на території України, тому що назад у Казахстан везти фосфор немає сенсу, а Росія навряд чи в такому вигляді свої цистерни погодиться приймати", - сказав він в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в суботу.

Франгуліді відзначив, що фосфор уже не є власністю "Казфосфату", оскільки на казахстансько-російському кордоні його перекупив перевізник - фірма "Кромфотум".

Він пообіцяв, що казахстанські фахівці пробудуть на місці аварії ще тижні, поки не піднімуть усі цистерни.

Разом з тим, генпрокурор Олександр Медведько заявляє, що представники казахської сторони готові повернути на свою територію цистерни з жовтим фосфором.

"Представники Казахстану згодні забрати все і повернути на свою територію", - відзначив він у суботу в Києві на розширеному засіданні колегії ГПУ, інформуючи про результати поїздки на місце аварії.

Раніше міністри з надзвичайних ситуацій і транспорту та зв'язку Нестор Шуфрич і Микола Рудьковський заявляли, що підняті на місці аварії у Львівській області цистерни з жовтим фосфором відвезуть назад до Казахстану транзитом через Росію.

Крім того, керівник прес-служби міністерства з надзвичайних ситуацій Ігор Кроль повідомив "Інтерфакс-Україна", що найближчим часом погіршення погодних умов утруднить ліквідацію аварії.

Він відзначив, що за даними метеорологів найближчим часом у Львівській області очікується погіршення погодних умов - сильні дощі, зливи, грози, град і шквальний вітер.

Це, за словами Кроля, сильно утруднить підтримання повітряно-пінної подушки над фосфором, що розлився, щоб захистити його від контакту з повітрям і займання.

Однак він пообіцяв, що рятувальники докладуть усіх зусиль, щоб запобігти загорянню фосфору.